fredag den 17. juni 2011

Fornyet pres på huspriserne, lejlighedspriser kravler opad igen

For to år siden, i maj 2009, markerede boligmarkedet enden på flere måneders dramatiske fald i hus- og lejlighedspriserne efter finanskrisen. Maj 2011 markerer, at huspriserne er under et fornyet pres, mens lejligheder igen kravler opad i pris.

Det viser det seneste husprisindeks og ejerlejlighedsprisindeks fra home og Danske Bank, der opgør den seneste udvikling i boligpriserne til og med maj.

Sådan er den seneste udvikling i priserne fra april til maj:
homes husprisindeks viser, at priserne på enfamiliehuse på landsplan faldt med 0,5 % fra april til maj (sæsonkorrigeret) når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
Ifølge homes ejerlejlighedsprisindeks steg priserne på ejerlejligheder på landsplan med 2,8 % fra april til maj (sæsonkorrigeret) når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.

To år efter vendingen i priserne på boligmarkedet er status at:
- Huspriserne i maj 2011 ligger på landsplan 2,6 % højere end i maj 2009
- Ejerlejlighedspriser i maj 2011 ligger på landsplan 14,4 % højere end i maj 2009.
- Huspriserne i maj 2011 ligger på landsplan 17,6 % under toppen i 2006.
- Ejerlejlighedspriser i maj 2011 ligger på landsplan knap 23 % under toppen i 2006.

De seneste måneder har vist, at de to boligtyper i øjeblikket udvikler sig forskelligt:
- Mens huspriserne på landsplan er gået tilbage 5 ud af de seneste 6 måneder og nu samlet er 3,5 % lavere end i november?
- ?så er priserne på ejerlejlighederne gået frem de seneste fire måned siden februar er priserne steget med 6 %.

Kommentar fra Mads Ellegaard, kommunikationschef i home:
?For to år siden, i maj 2009, markerede boligmarkedet enden på flere måneders dramatiske fald i hus- og lejlighedspriserne efter finanskrisen. Maj 2011 markerer, at huspriserne er under et fornyet pres, mens lejligheder igen kravler opad i pris.?

?Lejlighedsmarkedet nyder lige nu godt af, at det ofte er den første bolig, vi køber i de større byer. Førstegangskøberne og forældrekøberne kan så at sige træde lige ind. Der er mange lejligheder at vælge imellem, de er fortsat markant billigere end tidligere og så er renten i den historisk lave ende. Det positive er, at deres køb kan give hjælpende skub til villamarkedet, når sælgerne af lejlighederne kan rykke videre til et hus.?

?Vi kan godt mærke, at boligkøberne har været mere tilbageholdende. Det samlede antal solgte boliger er i de første fem måneder 7 % under i forhold til året før - med lejlighederne som best performer. Faktisk er vores lejlighedssalg lidt bedre end i 2010.?

?Der er ikke nogen umiddelbar forklaring på, at markedet er gået lidt ned i tempo. Den bedste forklaring synes at være en psykologisk effekt, hvor man som køber på boligmarkedet i nogen grad lader nervøsiteten omkring politiske udmeldinger overskygge fakta om de aktuelle muligheder som boligejer: Priserne er lavere, renten er fortsat historisk lav, jobsituationen er stabil, og der har aldrig været så mange muligheder for at finde den rette bolig. Vores rådighedsbeløb er vokset markant, og selv Nationalbanken har peget på, at prisen for at bo i hus i forhold til vores indtægt (boligbyrden) er tæt på gennemsnittet for de seneste 40 år.?

?Det store udbud øger alt andet lige mulighederne for at gøre en god handel, og det lægger helt naturligt også en dæmper på handelspriserne, selv om der generelt ikke bliver givet større afslag ved handel end for et år siden. Det er med andre ord et godt tidspunkt for både førstegangskøb, forældrekøb og for at rykke videre til en større bolig for bytteprisen kan også være god.?

Læs mere her

tags: finanskrisen, 2009, 2010, 2011, Danske Bank, politi, renten, boligejer, boligmarkedet, Nationalbanken, 2006, Danske Bank,, psykologi, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar