fredag den 3. juni 2011

200.000 hjem er livsfarlige at købe uden el-rapport

Over 200.000 automatsikringer i danske hjem virker ikke, viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen. Dansk El-Forbund og VELTEK har været med til at gøre el-syn lovpligtige ved boligsalg.

Fremover er det ikke kun termoruder og vandrør, der skal tjekkes, når boligejere sætter deres hjem til salg. En ny lov gør det fra 2012 pligtigt også at udfærdige en rapport af boligernes el-installationer.

- Der er faktisk et meget, meget stort behov for at få et eftersyn af installationer, fordi det, vi taler om, er livsfarligt. Mangler der en termorude, eller kommer der lidt vand på gulvet, så dør du normalt ikke af det. Men hjemmelavede el-installationer kan være livsfarlige, især hvis man har børn i huset, advarer Willy Goldby, direktør i vvs og el-tekniske leverandørers brancheforening, VELTEK.

Også i Dansk El-Forbund ses en stramning af reglerne omkring boligovertagelser som påtrængende.

- Det er et rigtig fornuftigt lovforslag, der kommer fra Folketinget, som kan være med til at gøre rigtig mange hjem meget sikrere, fastslår forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen.

En undersøgelse, som blandt andet Sikkerhedsstyrelsen har været med til at udfærdige, viser, at over 200.000 automatsikringer i dag ikke fungerer.

- Det vil sige, at i og med at HPFI-relæerne er den eneste sikkerhed, så kan man konstatere, at der er over 200.000 husstande, hvor sikkerheden er væk. Det værste er, at fem seks procent af automatsikringer viser, at de fungerer, selv om de ikke gør. Man kan bare høre, at de slår ud, når man trykker på knappen på dem, men reelt slår de ikke spændingen fra. Jo flere af dem, vi kan få fanget op og luset ud i i forbindelse med husundersøgelser, jo bedre for sikkerheden, mener VELTEK-direktør, Willy Goldby.

VELTEK har i samarbejde med blandt andre Dansk El-Forbund været med til at forsyne et folketingsudvalg og Justitsministeriet med relevante oplysninger. Med den nye lov skal el-rapporten vedlægges tilstandsrapporten, når et hus skal sælges. I alt ligger der fire års udvalgsarbejde i Folketinget bag lovforslaget.

Forældede el-net
Forældede el-net gør, at pligtige el-synsrapport er blevet mere nødvendige. I mange tilfælde er der ved boligsalg tale om huse, der er fra før 1973, hvor der ikke var jordbeskyttelse. Samtidig er der kommet flere nye el-apparater ind i de danske hjem. Men de el-net, der ligger i mange boliger, er slet ikke gearet til at trække så mange apparater.

- Vi har dokumentation fra blandt andet nkt cables om, at når man overbelaster sit net, så slides kablerne, og det gør det yderligere farligt. Samtidig har vi også fået en liberalisering af, hvad man selv må foretage sig som boligejer. Alle må nu selv udskifte for eksempel stikkontakter. Når man dertil lægger, at der er kommet flere systemer, blandt andet det fransk/belgiske, så er mulighederne for, at der bliver begået alvorlige fejlinstallationer, faktisk temmelig stor, vurderer Willy Goldby.

Også i byggemarkederne er sortiment af el-apparater vokset i de senere år. Og selv om der står på pakken, at et apparat kun må installeres af en autoriseret installatør, er folks opfattelse ifølge Willy Goldby, at de selv må installere produkter, de køber i byggemarkeder.

Nødvendigt med fagfolk
Netop tendensen med at flere og flere lægfolk er begyndt at lege elektriker, gør det nødvendigt, at det er fagfolk, der kommer til at stå for el-synsrapporterne, mener Dansk El-Forbund. Forbundet vil derfor være klar med den nødvendige efteruddannelse til elektrikerne, lover Jørgen Juul Rasmussen.

- Det er væsentligt, at det er autoriserede el-folk, der foretager udarbejdelsen af el-rapporterne. Det er ikke noget, som man må sætte en tilfældig byggesagkyndig til. Det skal være folk med ekspertise, slår Jørgen Juul Rasmussen fast.

Det er VELTEK enige i. Efter rådslagning med Sikkerhedsstyrelsen anbefaler VELTEK desuden, at el-synene underlægges Sikkerhedsstyrelsen for at undgå kritik af, at byggesagkyndige opfører nøjagtigt, hvad folk vil have i rapporterne.

- Vi synes også, at det ville være godt, hvis man kunne få udformet el-eftersynet, så det passer til resten af husstandsrapporten. Men man skal samtidig være sikker på, at de oplysninger, som skal indgå i blandt andet installatørernes kvalitetssikringshåndbog, bliver viderebragt, siger Willy Goldby.

Ideen om at indføre lovpligtige el-syn i forbindelse med tilstandsrapporter opstod i 2002 og blev i 2011 endeligt vedtaget i Folketinget. Loven forventes at træde i kraft fra februar 2012.


FAKTA:
- El-rapporter skal skrives ind i officielle skemaer ligesom tilstandsrapporten.
- Det skal være en autoriseret elektriker, der gennemfører el-synet.
- El-synet kommer ud over udpegning af ulovlige installationer blandt andet til at omfatte tjek af placeringen af armaturer uden for brandfare, kablers tilstand og placering, tilslutningssteder, samt installationernes almene tilstand.
- Et el-syn kommer til at koste omkring 2.000 kroner.
- El-synsloven forventes at træde i kraft 1. januar 2012.

Læs mere her

tags: direktør, 2002, 2011, boligejere, uddannelse, Justitsminister, boligejer, brancheforening, synsrapport, Folketinget, lovforslaget, ulovlige, 2012, HP, 1973, Justitsministeriet, husstand, elektriker, byggemarked, efteruddannelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar