lørdag den 4. juni 2011

Bedre huseftersyn skæmmes af uklarhed om fugt

Landets huskøbere kan se frem til bedre ejerskifteforsikringer og tilstandsrapporter, efter at Folketinget nu har vedtaget en ny huseftersynslov. Forbrugerne vil imidlertid være endnu mere i tvivl om, hvilke skimmelskader der dækkes over ejerskifteforsikringen. Det er et tilbageskridt, mener Forsikring & Pension.

Husejere og huskøbere bliver samlet bedre stillet, når en ny huseftersynsordning træder i kraft i 2012. Forbrugerne kan se frem til bedre ejerskifteforsikring og tilstandsrapport.

Huskøberne får flere konkrete oplysninger om huset bl.a. om fugtniveau og elinstallationer, inden der handles. Køberne får også en bedre forsikringsdækning. De får på flere områder mere klarhed om, hvad der dækkes og ikke dækkes samt hvordan erstatningen skal beregnes ved en skade (se fakta herunder).

Forsikring & Pension er tilfreds med de konkrete forbedringer.

- Forsikringsbranchen har i flere år arbejdet aktivt for en bedre huseftersynsordning. Samlet vil denne lov være en fordel for forbrugerne. Det er det, loven skal måles på, siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, Forsikring & Pension.

På ét punkt er loven et mærkbart tilbageskridt for forbrugerne, mener Forsikring & Pension. Det lykkedes nemlig ikke at skabe større klarhed om, hvornår skimmelsvamp er dækket af forsikringen. Det ærgrer Hans Reymann-Carlsen.

- Vi havde ønsket, at man kunne skære klart igennem og sige, at skim-melsvamp skal dækkes som en følgeskade af fugt. Det var der først enighed om, men politikerne ville ikke, da det kom til stykket.

- Nu får forbrugerne i stedet to forskellige skadesbegreber for skimmelsvamp det nuværende og et nyt. Det vil skabe endnu mere uklarhed og forvirring. Det vil give endnu flere sager, hvor forbrugerne går forgæves til ankenævnet.

Forsikringsbranchen har siden 2005 arbejdet for en bedre huseftersynsordning. Branchen kunne se, at forbrugerne alt for ofte blev skuffede i deres forventninger til, hvad ejerskifteforsikringen dækkede. Samtidig var der utilfredshed med tilstandsrapporten. For den indeholdt for få oplysninger om husets faktiske tilstand. Det skyldes, at man i tilstandsrapporten kun skal nævne markante afvigelser set i forhold til husets alder.

Forbrugerne kan med den nye ordning se frem til:

Bedre forsikringsdækning
- en bedre forsikringsdækning af fugtskader i beboelsesrum
- en bedre dækning af både el- og vvs-installationer, der er ulovlige og har nedsat funktion
- mere klarhed om erstatning i form af enten "nyt for gammelt" eller erstat-ningstabeller
- mere og klarere information om huset i tilstandsrapporten gennem fugtmålinger, el-tjek og oplysning om tagets forventede restlevetid.

Måling af fugt
Næsten halvdelen af skadesanmeldelserne i dag vedrører fugt og skimmel-svamp. Derfor vil huskøbere fremover få besked om fugtniveauet i huset, før de køber det. Fugtniveauet vil blive målt af den bygningssagkyndige og fremgå af tilstandsrapporten. Samtidig vil ejerskifteforsikringen som noget nyt dække dels fugtskader, dels skimmelsvamp som en følgeskade af fugt i beboelsesrum.

El-tjek giver færre brande
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er fejl i elinstallationer hvert år skyld i ca. 800 brande i private boliger. For at reducere antallet af brande og gøre det klart for forbrugeren, om elinstallationerne er lovlige før et huskøb, skal tilstandsrapporten som noget nyt indeholde et el-tjek foretaget af en autoriseret el-installatør. Forsikringen vil så dække, hvis fagmanden har overset en ulovlig installation.

Klarhed om erstatning
Den ny huseftersynsordning giver huskøberen større klarhed over, hvor meget der skal udbetales i erstatning ved en skade. En del forbrugere bliver i dag overraskede over, at en ældre bygningsdel ikke bliver erstattet med nyt, men at der tages hensyn til husets alder. Nu kan køber få erstattet "nyt for gammelt", med mindre skaden er omfattet af en erstatningstabel.

De to skadesbegreber
Det nuværende: Huset skal sammenlignes med tilsvarende huse af samme alder og almindelig vedligeholdelsesstand, men ingen ved, hvad der var almindelig byggeskik den gang, huset blev opført. Huset skal være udsat for skimmelsvamp i en grad, der nævneværdigt nedsætter husets anvendelighed. Der er i dag ingen klare retningslinjer for og ingen klar viden om, i hvilken grad skimmelsvamp er sundhedsskadelig. Denne usikkerhed videreføres desværre i den nye lov.

Det nye, ekstra skadesbegreb: Huset skal ikke sammenlignes med et tilsvarende hus, men derimod tage udgangspunkt i objektive kriterier, der er ens for alle. Det vil sige, at der vil være dækning, hvis husets fugtniveau er højt. Forsikringen skal sørge for at nedsætte fugtniveauet permanent og dermed forhindre, at problemet opstår igen.

Læs mere her

tags: direktør, politi, Folketinget, ulovlige, 2012,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar