torsdag den 2. juni 2011

Det intelligente sommerhus en realitet

Det lyder som et fremtidseventyr en utopi, men det er en realitet midt i det vestjyske sommerland: Det intelligente sommerhus. Det er smart og moderne, det passer til computeralderen, men der er også penge og tid at spare for ejere og udlejningsbureauer i forbindelse med udlejning af sommer–huse.

Prøvehus i Houstrup
Foreløbig er flex–controls styrings– og overvågningssystem ved at blive bygget ind i et helt nyt luksussommerhus i Houstrup. Der er åbent hus i det intelligente sommerhus i Houstrup, Hedevang 55, Houstrup, 6830 Nørre Nebel, lørdag den 12. og søndag den 13. juni begge dage 11–16.
Bygherren er murermester Bent Hansen, Nørre Nebel, som ser store perspektiver i det den automatiske styring og overvågning. Systemet anvender mobil kommunikation (GSM/GPRS), hvor husets følere og den specialudviklede styringsenhed styrer alle funktioner og kan være i online–forbindelse med en PC eller server. Selvfølgelig skal man have en adgangskode for at komme ind og "pille" i sommerhusets tekniske installationer. Alarmer kan enten modtages på mobiltelefonen som SMS–beskeder eller på computeren som mails etc.

At komme ind i huset
Der er ingen nøgler til sommerhuset i Houstrup. I stedet skal man bruge en kode til den elektroniske lås.
– Koden kan skiftes efter behov og sættes til at virke i bestemte perioder, siger direktør Henning Overgaard, Flex–Control. Det betyder store fordele i forbindelse med udlejning og service. Her kan man helt slippe for den besværlige og tidskrævende administration af nøgler.

Forbrugskontrol
Automatisk overvågning af el– og vandmålere er den næste fordel.
I forbindelse med udlejning kan aflæsning før og efter en udlejning ske hjemme fra computeren. flex–control systemet kan programmeres til aflæsning på bestemte tidspunkter, men systemet kan også løbende følge forbruget.
– Det spiller også en stor rolle, når huset ikke bruges, fortæller Henning Overgaard. Så kan der indlægges en alarm, som går i gang, hvis forbruget pludselig bliver meget stort. På den måde kan man f.eks. opdage en vandlækage i tide.

Tyverialarm
Udvendige og indvendige tyverialarmer er en integreret del af flex–control systemet. Der kan f.eks. benyttes rumalarmer eller magnetfølere til systemet.
– Tyverialarmerne er kendt teknologi, det nye er at det er bygget sammen til et integreret styrings– og alarmsystem, siger Henning Overgaard. Der kan også tilsluttes web–kamera, hvis man ønsker det.

Henning Overgaard gør opmærksom på, at brugen af web–kameraer i udlejningshuse er underlagt lovmæssige begrænsninger af hensyn til privatlivets fred.
– For et udlejningshus kan den elektroniske kodelås, tyverialarmen og den automatiske aflæsning af forbrug måles helt konkret i penge, siger Henning Overgaard, – Investeringen kan hurtigt betales tilbage gennem sparet tid hos ejeren og udlejningsbureauet.

flex–control styringsenheden er i et flot moderne design.

flex–control systemet koster i anskaffelse fra 8.000 kr. Hertil kommer udgifter til montering. Løbende service tilkøbes for 50 100 kr. pr. måned.

Det intelligente hus
Mulighederne i flex–controls styringssystem går dog langt videre. Intelligent lys og varme, personlig vejrmelding, kontrol og automatik til pools og spabade er nogle af de faciliteter, som kan indbygges.

Hele elinstallationen kan styres gennem flex–control systemet. Hver lyskontakt i huset kan programmeres til at betjene én eller flere lamper og eller elektriske apparater.
– Det intelligente lys egner sig til elinstallationer i nye huse, men kan også eftermonteres i bestående installationer, med lavspænding siger Henning Overgaard. Elsystemet er helt anderledes end traditionelle installationer, og det giver en masse muligheder.

Der kan skrues op og ned for varmen i huset hjemme fra PC–en, og man kan programmere systemet til at holde en bestemt temperatur i den næste uge, for derefter at sætte temperaturen op, et par dage før huset skal bruges igen.
De udbyggede versioner af flex–control kan styre huset zoneopdelt..

flex–control systemet kan f.eks. også drive husets egen vejrstation med registrering af temperatur, lufttryk, fugtighed og vindhastighed.
– Mest interessant er dog nok automatikken og kontrollen af pools og spabade, fortæller Henning Overgaard. Spabade skal f.eks. tømmes, renses og fyldes med vand igen, og her kan automatikken spare meget tid for operatøren, fordi han kan nøjes med at tage sig af rensningen. Både tømning og fyldning kan systemet selv klare. Opvarmning af pools er en stor post på varmeforbruget, og her kan en auto–matisk styring af temperaturen spare mange penge.

Også beskyttelse mod fugtskader i huse med pool eller spa kan flex–control bidrage med. Systemet kan overvåge om affugtningssystemet fungerer som det skal.

Fremtidens sommerhus
– flex–control systemet har fremtiden for sig, mener murermester Bent Hansen. Jeg håber, at der bliver stor interesse for prøvehuset og mener, at der er meget perspektiv i den auto–matiske overvågning og betjening.

– Nu er vi startet op med sommerhuse, men flex–control kan efter min mening få lige så stor anvendelse i industri–, kontor og lagerbygninger, siger Henning Overgaard. Som Word dokument: http://www.flex–control.dk/sommerhus.doc
 

Læs mere her

tags: direktør, computer, teknologi, penge, overvågning, Intel, Bent Hansen, kamera, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar