torsdag den 28. juli 2011

Studiebolig til halv pris

Andelsboligen er en overset mulighed som forældrekøb, men det er et marked med store muligheder for betydelige besparelser. ?Du kan få det hele for det halve, hvis du køber en andelsbolig?, siger ejendomsmægler Christian Müller, der ser et stort potentiale i andelsboligen. Mange forældre vælger andelsboligen fra, når de kigger efter lejligheder til deres børn, fordi det kan være svært at gennemskue økonomi og lovgivning. Det er ærgerligt, mener Christian Müller, fordi forældrene med et par enkelte forholdsregler kan opnå store besparelser.

Det er kun få andelsforeninger der tillader det klassiske forældrekøb, hvor forældrene køber lejligheden og efterfølgende lejer den ud til deres børn, men forældrekøb kan stadig være en mulighed. Som udgangspunkt er der altid bopælspligt for ejeren af en andelsbolig, hvilket betyder at forældrene ikke må leje lejligheden ud til deres børn. De færreste studerende har råd til at købe deres egen andelsbolig, men det er her mange overser muligheden for, at forældre kan låne pengene til købet af boligen til deres børn, ved at oprette et såkaldt rente- og afdragsfrit familielån. Herefter skal den studerende kun betale den månedlige boligafgift til andelsforeningen. Det er i denne sammenhæng vigtigt at finde en andelsbolig med en lav boligafgift, da det vil være den udgift, den studerende skal betale. På denne måde er det muligt at erhverve en andelsbolig, som er langt billigere end en tilsvarende ejerlejlighed, og samtidig har en boligafgift, som er til at betale for en studerende.

Den helt store fordel ved denne form for forældrekøb kommer dog først, hvis forældrene har mulighed for at låne pengene i friværdien i deres nuværende bolig. På denne måde kan man optage realkreditlån til køb af andelsboligen og derfor få lavere renter, end det ellers ville være muligt på et normalt andelsboliglån. Kort sagt erhverver man en lejlighed til den halve pris af, hvad man skulle bruge på en tilsvarende ejerlejlighed.

Man skal dog stadig være meget opmærksom på hvad det er en for en andelsbolig man køber. Hvordan ser foreningens økonomi ud? Er der kommende vedligeholdelsesprojekter på ejendommen? Køber man til maksimalprisen?

Læs mere her

tags: økonomi, lovgivning, boliglån, penge, studerende,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar