Zinktagrender er særdeles populære i disse år. Det gælder naturligvis til ældre huse, der skal renoveres på den rigtige måde, men også i nybyggeriet vinder zink større og større indpas. Har man først fået øjnene op for zinkens egenskaber, er der ingen reelle alternativer.
Kun ægte zink patinerer som ægte zink
Zink er det oprindelige materiale til tagrender, så det passer godt til den danske bygningskultur og bliver kun smukkere med årene. Det skyldes zinkens evne til at danne en mat, grålig patina. Netop patina er blevet et nøgleord inden for byggeriet i disse år. Alt for mange eksempler på dårlige byggematerialer gennem årene har gjort, at folk i dag efterspørger kvalitetsmaterialer, der ældes med skønhed.
Ting med autentisk patina er kommet i høj kurs tag bare de gamle zinkvandkander, baljer mm, der sælges i livsstilsbutikkerne jo mere patina des højere pris! Når man sætter nye zinktagrender op, er de skinnende blanke, men belønningen i form af den smukke patina kommer helt af sig selv med tiden.
Der findes også tagrender på markedet, der har et såkaldt zinklook. Det er ståltagrender, med en zinkfarvet plastbelægning. De ligner godt nok zink fra starten, men ægte zinkpatina, det får de aldrig.
Zink er mere vejbestandigt end stål
Udseendet alene gør det naturligvis ikke. Zink er da også særdeles modstandsdygtigt over for det danske vejr og det gælder også havgus, hvilket ikke er uinteressant i et land omgivet af vand. Hvis man sammenligner hvor mange års garanti mod gennemtæring, der gives fra tagrendeproducenterne, vil man således se, at tagrender med stål har den laveste levetid. På Plastmo’s zinktagrender af massiv zink er der fx hele 20 års garanti mod 12 år på ståltagrender. I kystnære områder er det bedste alternativ til zink derfor plasttagrender, hvor en producent som Plastmo yder hele 25 års garanti på tagrender som fås i flere farver i en miljøvenlig pvc.
Zinktagrender til gør–det–selv folk
Nu er det jo ikke hver dag, man skifter tagrender. Derfor har de færreste også en idé om, hvad det indebærer. Når man taler om zinktagrender, tænker mange på lodning og vvs–arbejde, så det kommer bag på en del, at man faktisk selv kan sætte zinktagrender op. Det er selvfølgelig stadig muligt at lodde zinktagrender, men i dag samles zinktagrender let med en speciel lim og dermed er det også blevet et job for tømrere og gør–det–selv folk. Måske kan de gamle rendejern genbruges, og så er det slet ingen sag. Plastmo’s zinktagrender er som skabt til renovering. De findes i de tre gængse standardstørrelser for tagrender, nemlig 10 (102 mm), 11 (120 mm) og 12 (144 mm), og det patenterede design betyder, at de nye tagrender kan skubbes ind under taget og trykkes ned i de eksisterende rendejern. Har de gamle rendejern set bedre dage, bliver de som nye med Plastmo’s rendejernskapsler, der blot trykkes udenpå.
Noget andet, der kommer bag på mange, er prisen. For kan man selv sætte tagrenderne op, vil materialeudgiften til tagrender i ægte, massiv zink som Plastmo’s til eksisterende rendejern løbe op i knap 7.000 kr. for et 130 m² stort parcelhus, hvilket ofte overrasker positivt.
Masser af gratis hjælp at hente
En af de producenter, som mærker danskernes stigende efterspørgsel på zinktagrender er Plastmo. Som Danmarks førende producent af tagrender har Plastmo udgivet en tagrendebog, der gør det let at vælge de rigtige tagrender hvad enten det er i zink, stål eller plast. Bogen behandler fordele og ulemper ved de forskellige materialer og giver en masse nyttige tips. Tagrendebogen kan fås gratis i byggemarkeder landet over eller bestilles på www.plastmo.dk. På hjemmesiden kan man desuden se lille videodemonstration af, hvordan man let selv kan opsætte nye zinktagrender.
Læs mere her
tags: Danmark, byggemarked, miljø, patenterede, miljøvenlig,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar