Det går den forkerte vej med elforbruget i de danske sommerhuse. Vi bruger mere i stedet for mindre. Men det kan mange sommerhusejere lave om på, ved at være opmærksom på tre ting: Elradiatorer, elvandvarmer og gamle apparater.
I sommerhuse, der kun bruges i sommerhalvåret, ligger det årlige elforbrug typisk på 2.500 kWh, svarende til en udgift på cirka 4.500 kroner. Men det er SEAS–NVE’s erfaring, at stadig flere bruger sommerhuset som fritidshus året rundt, og så kan elregningen let nå op over 10.000 kroner om året. Hvis huset også har spa, sauna eller swimmingpool kan elforbruget medføre en årlig udgift på over 30.000 kroner.
Elvarmen er værst
Elradiatorer er billige i anskaffelse, men dyre i drift. Faktisk er elvarme den dyreste varmekilde, man overhovedet kan vælge. Alligevel opvarmes stort set alle fritidshuse med elvarme, fordi de ligger i områder uden kollektiv varmeforsyning. Brug elvarmen mindre ved at kombinere med andre og billigere varmekilder. For eksempel en brændeovn eller en luft til luft–varmepumpe.
Derfor er varmepumper bedre
Luft til luft–varmepumper er også eldrevne, men vælger man et godt anlæg, giver det langt mere varme for pengene end elradiatorer. Samtidig fordeles varmen bedre i huset. Nogle varmepumper kan også indstilles til at holde en konstant temperatur på ti grader i huset om vinteren. En anden mulighed er at tilføje et telestyringsmodul, så varmepumpen kan tændes via sms nogle timer før ankomst. Luft til luft–varmepumper kan også bruges som aircondition om sommeren. Men det kan ikke anbefales, hvis man ønsker en lavere elregning. Læs mere om godkendte luft til luft–varmepumper på varmepumpeinfo.dk.
Styr på elvandvarmeren
Temperaturen i en elvandvarmer skal ligge mellem 55 og 60 grader. Hvis vandet er koldere end 55 grader, risikerer man sundhedsfarlig bakterievækst. Er vandet over 60 grader varmt, giver det for stor kalkaflejring og overflødigt elforbrug. Elvandvarmeren bør slukkes, hvis man forlader sommerhuset i mere end fem døgn. Sluk nogle timer før afgang. På den måde udnyttes den gratis eftervarme. Vær også opmærksom på at nye elvandvarmere er godt isoleret og har derfor et lavt varmetab til omgivelserne. Husk at isolere alle fritliggende varmtvandsrør. Det kan man nemt gøre selv, hvis man bruger rørskålsisolering, der passer til rørenes diameter.
Undgå ældre hårde hvidevarer
Mange sender deres brugte hårde hvidevarer på pension i sommerhuset. Men det er som regel en dårlig forretning. Især hvis det drejer sig om køleskabe og frysere, der ikke altid slukkes, når man forlader huset. Et ti år gammelt køleskab kan let have et elforbrug, der er dobbelt så stort som en ny A+ eller A++ mærket model af samme størrelse. Undgå ’genbrug’ af gamle apparater og vælg i stedet nye energimærkede produkter.
Aflæs elmåleren hver gang
Et godt råd er at aflæse elmåleren ved ankomst og afgang. Tast gerne tallene ind i internet–programmet ’Energiassistenten’ fra SEAS–NVE. Det skaber overblik og gør det lettere at opdage uventede stigninger i elforbruget. Programmet kan også gemme aflæsning af vandmåleren. Energiassistenten kan findes på seas–nve.dk/eap.
Om SEAS–NVE
SEAS–NVE er Danmarks største kundeejede energiselskab. Knap 350.000 private elforbrugere og virksomheder får døgnet rundt deres el via SEAS–NVE´s forsyningsnet, der dækker hele Vest– og Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster. Foruden konkurrencedygtig elforsyning tilbyder SEAS–NVE en bred vifte af tilknyttede ydelser. Blandt andet optiske fiberforbindelser, udelysanlæg og professionel energirådgivning. SEAS–NVE Strømmen er sammen med forsyningen i Næstved, Vordingborg, Køge og Nakskov koncernens datterselskab for elhandel, kundeservice og energirådgivning.
Læs mere her
tags: internet, Danmark, Næstved, Næstved, Køge, datterselskab, virksomhed, Lolland, penge, bakterie, energi, Vordingborg, konkurrence,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar