onsdag den 13. april 2011

Nu gælder det uderummet

2007–sommeren er indtil videre regnet væk. Men alternativet til en ferie sydpå i en uge eller to er af mere varig karakter: Plant en palmehave og giv plads til eksotiske vækster til glæde og gavn i mange år.

Haven er fristedet, fornøjelsen, visitkortet, men også et sted som har forandret sig gennem de seneste 50 år fra ligusteromkransede kvadrater med køkken– og prydhave til frugthaver i 1960’erne, mens 70’erne bød på opgør med de lukkede parceller. Nu skulle man kunne se ind til hinanden, have masser af græs til fællesaktiviteter og ikke mindst børnene.

1980’erne blev eksperimenternes årti. De uigennemtrængelige hække og plankeværk blev atter mode, der blev plantet krydderhaver og købt udekøkkener, og der blev sat fokus på terrasser med masser af store krukker.

I 1990’erne blev det moderne at have vand i haven med store karper, græshaver med græsser fra en halv– til to–tre meters højde. Eller det skulle være stenhaver med orientalsk inspiration. Nu er haverne igen i centrum for vores drømme om det perfekte fristed, som man kan nyde i timerne efter en lang arbejdsdag eller i weekender. Og lige nu er det eksotiske, sydeuropæiske eller orientalske look sagen.

Giv sommeren en ekstra pift

Det er Werner Schnetler, som sender det sommerlige signal fra Tømmerupvej 73 i Kastrup. Her står nemlig eksempler på eksotiske vækster fra meterhøje palmer til skulpturelle citronbuske og flotte bananplanter.

"Alle er velkomne til at kigge herud og blive inspireret," siger Werner Schnetler.

Han har flere eksempler på, at kunder har købt ind til skabelsen af en helt ny have.

"Der er da heller ikke noget som at kranse swimmingpoolen med palmer og øvrige eksptiske vækster og dermed skabe et miljø, man ellers kun finder under sydligere himmelstrøg i en kort ferieperiode," siger han.

Masser af muligheder

Nævnte swimmingpool, kranset af palmer, er blot en af måderne at skabe anderledes attråværdigt havemiljø på. Hvis uderummet alligevel trænger til en kærlig hånd, når nu den sorte bambus er væk og græsplænen godt slidt, er det en god idé at tegne en skitse over haven og sætte ønskerne på papir. Werner Schnetler hjælper gerne med gode råd og idéer. Men man kan også tage kontakt til en havearkitekt.

Der er faktisk et stigende antal haveejere, der henvender sig til havearkitekter med netop ønsket om at få hjælp til at skabe en anderledes have med eksotiske vækster.

Og en sådan have kan hurtigt blive virkelighed. PlanteriDanmark sælger nemlig fuldt udviklede vækster eksempelvis palmer på mellem 2–3 meter samt oliven, abrikos og citronbuske, bananplanter og meget mere.

Vil man starte blødere – og mere økonomisk ud – kan man vælge mindre vækster. En hørpalme gror nemt 20 cm. årligt, så det tager ikke lang tid, før middelhavsstemningen når nye højder.
 

Læs mere her

tags: Danmark, euro, økonomi, Kastrup, 2007, miljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar