onsdag den 13. april 2011

Giv frugthaven middelhavsstemning

Efter køkken og bad kommer have. Danskerne har de seneste 15 år renoveret køkkener og derefter badeværelser for mere end 100 milliarder kroner. Nu gælder det haver, fællesarealer og altaner.

De fleste har et stykke med jord, hvad enten det er i en traditionel parcelhushave, den grønne gård ved etagebyggerier eller krukker på altanerne. Og hvad er vel mere naturligt end at prøve at få drømmene til at gro, at plante, pleje og passe de eksotiske vækster, som vi alle sammen forbinder med sol, sommer og ferie, nemlig palmer, oliven, abrikos, banan, citron, abrikos og mandel.

Men det kan man da ikke højt mod nord, hvor solen ikke altid skinner og somre har det med at regne væk, som det har været tilfældet i juni og første del af juli i år, vil mange nok mene.

Men man kan lige netop få drømmene til at gro. Hemmeligheden ligger lige for. Man skal ganske enkelt gå efter de eksotiske vækster, som man drømmer om at plante og så finde oprindelige voksesteder med klimatiske forhold som de danske.

Det har Werner Schnetler gjort. Og netop i de kommende uger er der mange nye vækster på vej til Kastrup

Ikke langt fra tanke til handling

"Jeg holder meget af Middelhavsområdet, det gælder selvfølgelig også de mange smukke vækster, som vokser der. I første omgang tænkte jeg, at det kunne være fantastisk, at have palmer i haven. Jeg undersøgte sagen og fandt en sort, som vokser i det nordøstlige Kina og i Korea, hørpalmen. Det specielle ved denne palme art er, at den gror i et klima, der ligner det danske. Jeg fik palmer sendt hertil og har haft stor succes med at sælge dem til danskere

– Og så er der naturligvis ikke langt til at tænke videre, finde ud af om der er andre eksotiske vækster, som vokser under forhold, der ligner de danske. Og det er der, masser endda," siger Werner Schnetler.

Kunderne plukker frugten

Han har netop taget en række eksotiske vækster hjem, som kan berige danske haver med alt fra bananer over oliven til mandler.

Bananplanten er ikke en palme, som mange tror. Derimod er bananplanten så absolut en af de vækster, som får os til at tænke på sol og sommer i det varme syd, på eventyr og dufte. For tænk at kunne gå ud i haven, parkstykket eller altanen en varm sommerdag og nyde bananplanter, citronbuske og oliven eller en af de mange øvrige vækster, som har fundet vej til Tømmerupvej i Kastrup.

Ligesom med hørpalmerne har Werner Schnetler fra www.PalmeriDanmark.dk nemlig fået succes med at hente en række frugtbærende vækster hjem til gården på Tømmerupvej 73 i Kastrup.

Fra knold til frugt

Mens hørpalmen bare gror og gror, er bananplanten et–årige. Det vil sige, at den gror fra en stor, nøgen knold om foråret, bliver to–tre meter høj i løbet af sommeren for atter at visne ned sidst på efteråret. I ’det kolde nord’ er det vanskeligt at høste store, flotte bananer. Men man kan klippe bladene af i efteråret og beskytte den tykke, grønne stamme mod vinterkulden og derved få den til at blomstre og dermed bære større frugter følgende somre.

Så er det anderledes med citronbusken, som har et skulpturelt udseende med krogede grene og grønne bladsyleog hvis frugter man sagtens kan få glæde af. Først og fremmest i marmelader.

Så går det bedre med mandel og abrikos, som belønner ordentlig pasning og pleje.

Men kør en tur til Tømmerupvej og få syn for sagn. Werner Schnetler er klar med eksempler på, hvor eksotisk en dansk have eller gårdsplads kan blive.

"Og man behøver ikke holde sig tilbage, hvis udearealet består af en altan. Både palmer og andre eksotiske vækster gror fint i krukker på altanen," siger han.

Åbningstider: Man – Fre fra 9,00 – 15,00, derudover ifølge aftale som ønsket.

Højopløselige billeder kan findes her:
http://www.palmeridanmark.dk/pressemeddelelse_2.htm
 

Læs mere her

tags: Danmark, Kastrup, Kina, Korea, pressemeddelelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar