onsdag den 18. august 2010

Spar en halv million på studieboligen

SU en er den samme over hele landet - men priserne for en forældrekøbt studiebolig varierer op til 10.000 kr. pr. kvadratmeter alt efter om forældrene køber en 2-værelses lejlighed i Odense eller Århus.

Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, har beregnet de gennemsnitlige kvadrat-meterpriser i landets 5 største studiebyer: København, Århus, Odense, Aalborg og Roskilde.

Og prisundersøgelsen viser, at der på sammenlignelige 2-værelses ejerlejligheder på 50 kvm er op til en halv million kroner at spare ved at vælge at studere i Odense frem for Århus.
I Odense er prisniveauet for en 2-værelses velholdt ejerlejlighed på 50 kvm cirka 700.000 kr., mens familien i Århus skal af med cirka 1,2 mio. kr. for samme type bolig. Studietiden kan med andre ord blive væsentlig mere bekvem i en by som Odense, fordi økonomien kan ræk-ke til andet end blot husleje.

Generelt topper kvadratmeterpriserne for de mindre lejligheder i dag i Århus med 23.679 kr. i gennemsnit. København følger tæt efter, mens Aalborg og Odense her i 2010 er de billigste studiebyer med en gennemsnitspris på hhv. 14.114 kr. og 13.524 kr. pr. kvm. København, der traditionelt har været den dyreste by at købe studiebolig i, er således de seneste par år blevet overhalet af Århus.

- Det er typisk de 2-værelses lejligheder der bliver solgt som forældrekøb, oplyser kommuni-ka¬tions¬konsulent i EDC, Birgitte Ringbæk. - Dels er udbuddet stort, pladsen er passende, og så er efterspørgslen generelt større på 2-værelses end 1-værelses lejligheder og det er værd at tage i betragtning, når den skal sælges igen. Og så spiller beliggenhed selvfølgelig en stor rolle. Som udgangspunkt vil de unge helst bo dér, hvor der er et miljø, puls og hvor der er kontraster til det sted, de kommer fra. Forældrene ser ofte lidt anderledes på det, og priorite-rer ordnede forhold, mulighed for rolige omgivelser og gerne en placering på 2. eller 3. sal i ejendommen, så der ikke kan kigges ind fra gaden. Og det lykkes som regel at finde en kombination alle trives med, siger Birgitte Ringbæk.

Det er især kombinationen af de seneste års kraftigt faldende priser og det historisk lave ren-teniveau på såvel fast- som variabelt forrentede lån, der igen har øget interessen for de så-kaldte forældrekøb. Siden 2006 er priserne på 2-værelses ejerlejligheder i København faldet med 44 pct., mens Århus har oplevet et fald på knap 30 pct. Roskilde har oplevet prisfald på helt op mod 50 pct., men det væsentlig mindre udbud gør det statistiske grundlag noget mere usikkert.

Overdragelse ved lave ejendomsvurderinger
EDC gør samtidig opmærksom på, at de nye lave ejendomsvurderinger gør det attraktivt for familier, der allerede har en forældrekøbt lejlighed, at sælge boligen videre til børnene nu. - Reglerne for handel mellem forældre og børn er, at børnene skattefrit kan købe en bolig til 15 pct. under den offentlige ejendomsvurdering. Forældrene derimod bliver beskattet hvis de opnår en gevinst på handlen. Hvis økonomien gør det muligt, er tidspunktet derfor meget op-lagt lige nu, siger Birgitte Ringbæk fra EDC.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar