tirsdag den 17. august 2010

Bedre sikring kan knække indbrudskurven

År efter år er antallet af indbrud i Danmark steget, og derfor har regeringen sammensat en indbrudspakke for at knække kurven. Men pakken mangler klare krav til standarden for låse, mener Ruko, og Parcelhusejernes Landsforening savner en forsikringsmæssig gulerod til de boligejere, som sikrer sig rigtigt.

Danmark har de senere år været ramt af en indbrudsbølge, og i 2009 rundede antallet af indbrud i private hjem 49.000 en stigning på 50 procent siden 2003. Regeringen har derfor fremsat en indbrudspakke, der skal vende udviklingen.

Hæleri er at bede om indbrud hos naboen
Regeringen peger i sin indbrudspakke på markedet for hælervarer som en af årsagerne til de eksplosivt mange indbrud, og formanden for Parcelhusejernes Landsforening Allan Malskær er helt enig:

De personer, der køber ekstraordinært billige designermøbler eller -lamper, elektronisk udstyr m.v. er med til at holde tyvene travlt beskæftiget. Uhyggeligt nok kan det endda være, at de billige varer er stjålet i nabolaget. Indtil der er gjort noget effektivt ved hælermarkedet, og indbrudskurven er knækket markant, må vi boligejere selv gøre noget. Derfor gælder det om at gøre det svært for tyven at bryde ind, siger Allan Malskær og fortsætter:

Man kan forebygge tyveri ved at kigge på sit eget hus med tyvens øjne eller tage en låsesmed med på råd om sikring.

Ruko s administrerende direktør Benny Smith siger:

Vi er tilfredse med, at der er kommet en indbrudspakke. Det ville dog være bedre, hvis den indeholdt klare krav til, hvilken type lås der bedst sikrer private hjem. Når der er anledning til at skifte låsen ud, enten fordi man vil forebygge, eller fordi man lige har haft indbrud, er det vigtigt at vælge en lås, der er bedre end den forrige. Det kunne godt have været et krav i indbrudspakken.

Tyven vil ind men også ud
Helt generelt bør en lås udskiftes hvert tiende år. Herudover bør alle yderdøre være forsynet med to låse, hvoraf den ene skal have en indvendig cylinder, så indbrudstyven ikke kan bruge yderdøren som flugtvej. Noget af det første, en tyv foretager sig, når han er kommet ind, er at undersøge, hvordan han kan komme ud af huset igen.
Det handler om at være et skridt foran og have en lås, som får indbrudstyven til at give op og vende om, fortæller Benny Smith. Han fortsætter:

En af de sikreste låse i dag er Ruko Garant Plus, som kan monteres i alle døre. Den er godkendt af Forsikring & Pension i højeste sikkerhedskategori og er derfor af forsikringsselskaberne vurderet som sikker mod gennembrydning og oplukningsforsøg. En god lås kan gøre forskellen på, om indbrudstyven kommer forbi eller ej, og det burde indbrudspakken fremhæve mere entydigt.

Låsesmedene er en del af løsningen
I indbrudspakken indgår et forslag om at tilbyde husstande, der har været ramt af indbrud, besøg fra forsikringsselskabet og på den måde give beboerne information om, hvordan man i fremtiden kan forebygge indbrud. Men mange låsesmede tilbyder allerede i dag et gratis låsetjek til boligejere, uanset om de lige har været udsat for indbrud eller ej.

Formanden for Parcelhusejernes Landsforening Allan Malskær synes, det er for sent at sende fagfolk ud, efter der har været indbrud, så han er fortaler for at lade professionelle se på, hvordan boligen kan sikres bedst muligt:

Jeg vil opfordre boligejere til at tage imod et gratis tjek fra låsesmedene. Jeg nervøs for, at folk låser mere og mere af indefra uden at tænke på, at der altid skal være gode muligheder for, at de selv skal kunne komme ud, hvis der skulle opstå en nødsituation. Låsesmeden kan pege på løsninger til bedre sikring af huset, uden at beboerne spærrer sig selv inde. Tyven skal ikke have nemt ved at slippe ud med tyvekoster, men omvendt skal beboerne selv have en flugtvej. Derfor skal der sagkyndige på banen her, siger Allan Malskær.

Lavere forsikringpræmie
Når folk gør en indsats for at sikre deres hjem mod indbrud og f.eks. kan bevise, at de har fået en gennemgang af deres hus og fået det sikret mod indbrud, bør det udløse en lavere præmie hos forsikringsselskaberne. Efter min mening skal der være en gulerod for de borgere, der rent faktisk gør noget for deres sikring, siger Allan Malskær.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar