To danske iværksættere sætter ovn fra Middelalderen i produktion. Inspiration og arbejdstegning er et motiv fra det verdensberømte Bayeux-tapet
På det 70 meter lange Bayeux-tapet, der i en slags fordums tegneserieform fortæller om tiden efter slaget ved Hastings i 1066, findes et lille og for en umiddelbar betragtning ubetydeligt motiv. Det forestiller en mand i færd med at tilberede et måltid ved en ovn, som er placeret oven på et bål.
Hvor andre hæfter sig ved det mere end 900 år gamle Bayeux-tapetets dramatiske afbildning af krige, pest og hungersnød under middelalderen, så er det præcis dette motiv, som har påkaldt sig størst opmærksomhed hos to innovative iværksættere fra Fyn. De har genopfundet bålovnen fra middelalderen og forudser, at den får en renæssance.
- De forstod virkelig at lave gennemtænkte ovnløsninger tilbage i Middelalderen. Bålovnen udmærker sig ved, at den både opvarmes med brænde forneden og foroven. Det gør den eminent til eksempelvis bagning, fortæller Jacob Andersen, indehaver af Danish Outdoor, der har specialiseret sig i forskellige former for produkter til livet i det fri.
Mad med historisk krydderi
Ideen til bålovnen fra middelalderen opstod ved en henvendelse fra Sverige. Danish Outdoor blev gjort opmærksom på, at der på det mere end 500 år gamle, broderede vægtæppe også kendt som Bayeux-tapetet findes en ejendommelig ovntype, der måske kunne være interessant at se nærmere på.
- Jeg var ikke i tvivl om, at vi her stod med en forlæg, en gammel arbejdstegning, som vi kunne arbejde videre med, fortæller Brian Hyldborg, medindehaver af Danish Outdoor.
De to iværksættere tog kontakt til en autodidakt smed med sans for såvel historiske som håndlavede detaljer, og langsomt tog ovnen fra Bayeux-tapetet konkret form. I dag er Brian Hyldborg og Jacob Andersen ikke i tvivl om, at de står med et unikt produkt, der kan gå hen og blive brændvarmt. På flere måder.
- Nu, hvor vi har haft lejlighed til at afprøve ovnen i virkeligheden, forstår vi, hvorfor middelalderens folk fandt det vigtigt at forevige den på Bayeux-tapetet. Ovnen tilbyder en optimal varmeudnyttelse og kan derfor bruges som både båloven, bålkomfur og bålgrill. Derudover har den en stor kapacitet, som gør, at den snildt kan lave mad til 50 personer af gangen, siger Jacob Andersen.
De to iværksættere satser på, at ovnen inden længe vil finde vej til eksempelvis naturskoler, spejderbevægelser, lejrskoler, skovbørnehaver og andre steder, hvor man dyrker madoplevelsen ved bålet her tilberedt med historisk krydderi.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar