fredag den 6. august 2010

Kun jyder har fordel af boligrekord

Det samlede udbud af boliger til salg er rekordstort i denne tid, men det er kun de jyske boligkøbere, der har fordel af rekorden. Det er nemlig vest for Storebælt, at boligudbuddet boomer, mens der i region Hovedstaden er næsten 5.000 færre ejerboliger til salg i dag end for 2 år siden. Samlet set er udbuddet af boliger til salg steget til over 75.000 i dag - for bare 5 måneder siden var tallet 66.000 boliger. Der er således kommet 9.000 flere boliger på markedet siden vinter.

For 2 år siden udgjorde ejerboliger til salg i Region Hovedstaden 27,7% af det samlede udbud i Danmark. Dette tal er i dag faldet til 19,6%. Hertil kommer at der på resten af Sjælland og øerne er cirka 700 færre boliger til salg på mæglernes hylder end for 2 år siden. På Fyn og i Jylland er udbuddet imidlertid steget så meget, at det samlet set trækker niveauet op i rekordhøjde.

- Det rekordstore udbud er først og fremmest en konsekvens af, at salget stadig ligger ca. 30% under et normalt salg og således fortsat afvikles langsommere end normalt. Samtidig er der i årets første halvdel kommet væsentligt flere sager til salg, end der gjorde sidste år, siger EDC s kommunikationschef Jan Nordmann.

Han tilskriver den stigende lyst til at sætte boligen til salg med den generelt forbedrede situation for sælgerne. - Mange har haft et ønske om at flytte, men de har ikke været tvunget til det, og de har derfor ikke sat til salg i den periode hvor salget var meget trægt, samtidig med at priserne dykkede kraftigt. Nu er der mere ro på markedet, og så kommer disse sælgeres ejendomme til salg, siger Jan Nordmann.

Fordobling af andelsboliger
Kigger man på fordelingen af de enkelte boligtyper til salg, skiller andelsboligerne sig markant ud. Udbuddet af andelsboliger i Hovedstadsområdet, der er til salg hos ejendomsmæglerne, er på 2 år steget med 1.800 stykker. Af det samlede udbud er andelsboligerne næsten fordoblet fra 4% til i dag 7,8%.

De mange flere andelsboliger til salg i København skyldes, at det er blevet meget sværere at få omsat en andelsbolig: - Med nye vurderingsprincipper og et generelt presset boligmarked er det ikke længere via interne ventelister og opslag i supermarkederne, at andelsboligerne bliver solgt. Andelshaverne benytter i stigende omfang ejendomsmæglere til at sælge, og deres ejendomme indgår derfor nu i statistikkerne, slutter Jan Nordmann.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar