lørdag den 28. august 2010

Responstiderne får private til at sikre sig med tåge

Den kraftige stigning i indbrud rammer nu også de private. Det får et stigende antal danskere til at sikre deres hjem med elektroniske alarmer. Problemet er bare, at tyven ofte er væk, inden en vagt når frem. Og politiet kører langt fra altid ud til en alarm. Det får i stigende grad private til at udbygge alarmen med tågekanoner.

Stigning i indbrud hos private
Ifølge Danmarks Statistik var der 16.228 anmeldte indbrud i villaer og lejligheder i 4. kvartal af 2009. Det er en stigning på 16 % fra samme periode året før, og en stigning på 34 % på to år.

Udviklingen er meget ubehagelig, men måske ikke så overraskende. De kriminelle går efter det svageste led . Og det er i mange tilfælde de private hjem, efter at banker og pengetransporter, erhvervsvirksomheder, tankstationer og den øvrige detailhandel de seneste år har gjort meget for at sikre sig. Samtidig har mange danskere de senere år haft mulighed for at anskaffe designermøbler og -lamper, fladskærme og andet, der for tyvene er nemme at sælge til hælere.

Fra hele landet hører vi fra alarm-installatørerne, at de sikrer stadig flere private hjem. Mange mennesker er urolige, både når de er hjemme, og når de har forladt huset. Derfor får de installeret alarmer, hvor de kan sikre de dele af huset, de ikke sover i. Samt sikre hele huset, når de forlader det, fortæller adm. direktør Poul Dalsgaard, Protect, der er specialister i tågesikring.

De private får installeret traditionelle elektroniske alarmer og udbygger dem med tågekanoner på udvalgte steder i boligen. De er monteret, så hele huset fyldes med en tæt tåge, hvis et vindue eller en dør åbnes eller hvis nogen bevæger sig i rummene. Er der nogen hjemme i huset, slår de rum-overvågningen fra, så familien kan gå rundt i huset, og alarmen kun aktiveres, hvis en yderdør eller et vindue åbnes.

Nogle vælger synlige tågekanoner i rummene, mens andre vælger at gemme tågekanonen i en væg eller et loft, så der kun er en lille åbning til dyssen synlig.

Politiet ville ikke køre
En familie i en forstad til Århus havde haft flere indbrud, hvor tyvene var gået med designermøbler og lamper. Familien havde fået opsat en elektronisk alarm, men kunne konstatere, at vægteren ikke nåede frem, før tyvene var forsvundet med tyvekosterne.

Sidste år, mens vi var på ferie, opdagede vore naboer, at der var aktivitet ved og i huset. De gik derover og så fire tyve gå fra huset med vore to Arne Jacobsen stole Ægget på hovederne, fortæller K.

Naboerne ringede til politiet og fortalte om de fire indbrudstyve, hvilken bil de kørte i, og hvilken vej de kørte. Samt fortalte, at husets elektroniske tyverialarm var aktiveret, så en vægter måtte være på vej.

Vagthavende hos politiet kontaktede alarmcentralen og fik det bekræftet, hvorefter han meddelte forurettedes nabo, at politiet ikke ville køre, når der var en vægter på vej.

K klagede først til Østjyllands Politi, der meddelte, at de havde vurderet, at de ikke ville rykke ud, når der kom en vægter. K klagede derefter til Rigspolitiet, der støttede Østjyllands Politi i deres vurdering og fremgangsmåde.

Efter jul var de ubudne gæster der igen. K og hans familie havde gæster, som de sad og hyggede sig med til hen mod 3-tiden om natten. Næste morgen kunne K se, at der var sat friske fodspor rundt om huset helt henne ved vinduerne.

Det gjorde os utrygge, at flere personer havde ventet ude i mørket, til vi var gået i seng. Den værste form for indbrud er jo faktisk, når vi er hjemme. Derfor valgte vi at tågesikre huset, forklarer K.

Siden K fik tågeinstallationen har familien været forskånet for indbrud. Men K er stadig utilfreds med den manglende reaktion fra politiet.

Det kan jo ikke være rigtigt, at vi ikke får hjælp fra politiet, fordi vi er tilknyttet en alarmcentral. Politiet leverer jo en ydelse, som jeg ikke kan købe andre steder. Vi føler os låst og kommer samtidig til at betale mange penge til forsikringsselskabet. Sidste gang fik vi ødelagte et indgangsparti til 30.000 kr samt stjålet to Ægget til hver 70.000 kr, slutter K.

Fint at se en indbrudsvideo, men sjovere at forhindre indbrud
J bor sammen med sin hustru i et gammelt, men smukt restaureret hus i den sydlige del af Østjylland. Huset ligger alene lidt afsides ved en lille lokal landevej, hvor der kun med mellemrum kommer trafik forbi.

Da familien flyttede til huset kom de fra en større østjysk by, hvor de var vant til, at man måtte aflåse bilen og låse yderdørene, når man ikke var hjemme. Og den vane er de fortsat med, selv om de bor mere afsides nu.

Vi valgte i samråd med vores alarm-installatør, VS Automatic i Horsens, en elektronisk alarm for at sikre hjemmet, men fravalgte videoovervågning. Vi har ikke behov for at se indbruddet, men vil gerne undgå det, forklarer J, der alligevel fik besøg af flere tyve, der forsøgte at stjæle, hvad de kunne nå, inden en vægter nåede frem.

Typisk ligger der i en aftale med en vagtcentral en aftale om en responstid på mellem 20 minutter og 35 minutter. På den tid nåede tyvene hos J at stjæle alle husets fjernbetjeninger, som familien senere fandt på naboens mark. Det tilhørende TV samt andet AV- og it-udstyr nåede tyvene ikke at få med sig. De forsøgte ellers ihærdigt. Der var store fodspor på de sorte og hvide køkkenelementer samt på den hvide væg, ligesom TV-ophænget var knækket.

Vi vil gerne have fred og ro. Så efter den oplevelse fik vi udvidet alarmen med tågekanoner samt brand- og røgalarmer. Samt en overfaldsalarm. Og så håber vi på, at vi aldrig får brug for det.

J synes stadig, det er en fordel, at vægterne lukker huset af og sikrer efter et indbrud. Er huset forsynet med tågekanoner, sørger vægterne også for at lufte ud i rummene, efter en tågekanon er affyret.

Han anser tågekanoner for den sikreste alarmtype. Efter installationen har familien ikke haft indbrud. Skulle han komme med et forslag til forbedring er det tåge med farve, der binder sig til varm hud . Det er ifølge Protect en interessant overvejelse, men ikke noget man venter at kunne levere foreløbig.

Værdierne med på arbejde
L og hendes familie i det nordlige Østjylland har fået tågesikring for kort tid siden efter en række indbrud i kvarteret. Tågesikring lærte hun at kende på sit arbejde, hvor der også er tågekanoner. Så hun tog kontakt med deres alarm-installatør, Almsten Sikring i Ryomgård, der har stået for vejledning og installation.

Hun arbejder i sundhedssektoren og er bange for, at det vil gøre hendes hjem mere interessant for indbrudstyve. Familien har haft indbrud i deres gamle hus samt i sommerhuset, hvor de ikke havde alarm. Derfor valgte de at sikre det nye hus bedre specielt da flere i kvarteret havde indbrud.

Vi har slidt et helt liv, så vi vil jo være kede af, at miste vores pæne indbo. Derfor begyndte jeg at tage smykker og andet med på arbejde, når jeg forlod hjemmet. Efter vi fik tågesikret kan jeg med ro lade tingene blive derhjemme, slutter L.

Dansk kvalitet
Siden Protect blev etableret i 2001 har man produceret og installeret over 30.000 anlæg med tågesikring over hele verden. De er installeret hos så vidt forskellige kunder som undervisningsinstitutioner, optikere, guldsmede, radio-/TV- og IT-forhandlere, tankstationer og i sommerhuse. Blandt andet har Jyske Bank ladet sine 120 afdelinger sikre med tågekanoner, så bankernes dyre møbler, AV- og IT-udstyr ikke bliver stjålet. På samme måde har f.eks. Georg Jensens design-forretning på Strøget i København sikret sig med tåge, ligesom Q8, JYSK og REMA 1000 har sikret deres butikker.

Den lokale kontakt til kunderne varetages af et landsdækkende net af certificerede alarminstallatører og forhandlere, som besidder stor kompetence og erfaring inden for installation og drift af Protects produkter.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar