mandag den 30. august 2010

Boligejere er kommet pænt igennem de turbulente år på boligmarkedet

Ny analyse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet om boligmarkedet og boligejernes økonomi Især de unge generationer bør have fokus på deres boligøkonomi.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i Økonomisk Tema analyseret udviklingen på boligmarkedet. Der er især fokus på, hvordan markedet har udviklet sig i Danmark og internationalt, og på hvilke konsekvenser det har haft for boligejernes økonomi.

En central konklusion er, at de danske boligejere generelt er kommet pænt igennem den turbulente periode på boligmarkedet. Analysen viser en velpolstret økonomi hos mange trods det seneste årtis meget store udsving i priser og dermed også i friværdier. Otte ud af ti har formuer i form af positiv friværdi og fri opsparing. Ejere bruger i dag en relativt lille andel af deres indtægter på at betale rente. Forklaringen er det lave renteniveau.

En mindre andel af boligejere har i dag som tidligere relativt høje renteudgifter eller er teknisk insolvente. Denne gruppe er blevet større de sidste par år, men fra et historisk lavt udgangspunkt. Unge husstande, der er i etableringsfasen af livet, er i højere grad teknisk insolvente end andre aldersgrupper.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen:

- Jeg hæfter mig især ved, at langt hovedparten af boligejerne generelt har en fornuftig økonomi. Det historisk lave renteniveau og skattelettelserne giver i øjeblikket ekstra luft i budgettet hos mange. Men renterne vil før eller siden stige igen, og de røde lamper bør blinke, hvis økonomien kun kan løbe rundt med det nuværende ekstraordinært lave renteniveau.

- Der er en overvægt af unge blandt de teknisk insolvente husstande. Unge er i etableringsfasen af deres liv, hvor de typisk køber bolig første gang og optager gæld til andre formål. Sådan har det altid været. Unge er ikke stærkere overrepræsenteret blandt de teknisk insolvente i dag end for 5, 10 og 15 år siden, men de bør have fokus på deres boligøkonomi.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar