søndag den 13. marts 2011

Optimismen er lavest blandt danske mæglere

De danske ejendomsmæglere er de mindst optimistiske i Norden selv de islandske mæglere ser en kende mere lyst på prisudviklingen på huse det kommende kvartal. Norge ligger endnu engang i top, når det gælder positive forventninger til boligmarkedet. Det er nogle af tendenserne i en ny undersøgelse foretaget blandt ejendomsmæglere i Sverige, Norge, Island og Danmark.

Der er forår i luften, men det er ikke ensbetydende med, at de danske ejendomsmæglere nu vejrer morgenluft i hvert fald ikke sammenlignet med deres nordiske kolleger. Mæglerne herhjemme er nemlig Nordens mindst optimistiske, både hvad angår forventningerne til prisudviklingen samt udbuddet på boligmarkedet det kommende kvartal. Det viser en dugfrisk undersøgelse, som er udarbejdet af brancheforeninger for ejendomsmæglere i Norge, Sverige, Island og Danmark og her i landet af Dansk Ejendomsmæglerforening.

De nye tal viser bl.a., at 10 pct. af de danske mæglere nu tror på prisstigninger på villaer det kommende kvartal mod 25 pct. af de svenske, 83 pct. af de norske og 13 pct. af de islandske mæglere. Dernæst forventer 27 pct. af de danske mæglere prisfald det kommende kvartal, hvilket placerer Danmark blandt de mest pessimistiske i og med, at kun 1 pct. af de norske, 19 pct. af de svenske og 27 pct. af de islandske mæglere regner med prisfald.

Over halvdelen af de danske mæglere forventer uændrede priser, hver fjerde regner med et mindre prisfald, og hver tiende tror på let stigende priser på villaer det kommende kvartal. Men selvom boligmarkedet herhjemme er ved at være relativt stabilt, må vi sande, at vi ikke har klaret os helt så gnidningsfrit gennem krisen som Sverige og særligt Norge, hvor optimismen for alvor spirer. At nu selv de islandske mæglere er en smule mere optimistiske end de danske siger lidt om, at det danske boligmarked har været det hårdest ramte i Norden, udtaler Steen Winther-Petersen, der er formand i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Forskellige faktorer påvirker de nordiske boligmarkeder
I undersøgelsen bliver mæglerne også spurgt til, hvordan en række faktorer såsom udbud, beskæftigelse, pessimisme omkring egen økonomi, bankrestriktioner på lån m.v. påvirker markedet for villaer netop nu. Svarene viser, at de danske mæglere er dem, der tillægger et stort boligudbud, arbejdsløshed, pessimisme omkring egen økonomi, almen uro og usikkerhed samt bankernes restriktive lånepolitikker størst betydning for det danske boligmarked.

Det er interessant at se på de faktorer, som påvirker de nordiske boligmarkeder i forskellig retning. Mæglernes svar herhjemme vidner igen om, at Danmark fortsat er påvirket af finanskrisen, hvilket sætter sit præg på boligmarkedet. De andre nordiske lande er efterhånden ovre de værste forhindringer, og deres boligmarkeder er derfor også oppe i et højere gear, siger Steen Winther-Petersen.

Læs mere her

tags: finanskrisen, arbejdsløshed, Danmark, Sverige, Norge, økonomi, politi, boligmarkedet, brancheforening, Island, arbejdsløs, prisstigninger, beskæftigelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar