fredag den 18. marts 2011

Gedigent egetræ til mange formål

Lundeborg Træ er leverandør af egetræ til bindingsværk og specialopgaver også de helt utraditionelle

Egetræ, som skal bruges til bindingsværk, og som samtidig er klar til brug, kan være svært at finde.
Det er typisk ikke en vare, man lige henter i den lokale trælast. Men hos Lundeborg Træ har man oparbejdet et stort lager med mange varianter. Tømmeret leveres over hele landet til både private, firmaer, trælaster og kommuner.

Den rette lagringstid
Tømmeret har lagret imellem 2½ og 7 år. En tommelfingerregel siger, at det skal have lagret i mindst 2 år, før det anvendes. Det er simpelthen fordi, det stærke egetræ slår og kaster sig meget de første 2 år. Derefter er de værste spændinger ude af træet. Så jo længere det ligger, jo bedre.

Med eller uden visuelle "fejl"
Indehaveren af Lundeborg Træ, Christian Bidstrup, siger:

– Vi har mange forskellige dimensioner og længder på lager til bindingsværksbrug. Der er selvfølgelig også forskellige kvaliteter. Til visse restaureringsprojekter stilles der store krav til kvaliteten, hvorimod nogle kunder også efterspørger egetræ med diverse visuelle fejl, hvis det f.eks. skal matche en gammel nabobygning eller den eksisterende konstruktion.

Mange anvendelsesmuligheder
– Udover det store lager af tørt egetræ til bindingsværk, har vi også sveller, tømmer, pæle, planker, brædder, høvlede emner, drejede stolper med mere, siger Christian Bidstrup.

Disse produkter kan anvendes til forskellige byggeprojekter, haveprojekter, hegn, stolper til folde, terrasser, møbler og hvad man ellers kan finde på at bruge det til.

Den "gamle" vinkælder
I den sammenhæng er der en sjov historie om en usædvanlig anvendelse af vores egeplanker. Det handlede om planker i størrelsen 50x250 mm. En kunde efterspurgte denne størrelse med det helt usædvanlige krav om, at der skulle være mange forskellige fejl og revner i plankerne. Så var de nemlig lige, som de skulle være. Plankerne skulle nemlig anvendes til at indrette en rustik vinkælder, så gulve, reoler og plankeborde lignede noget der var lavet for flere hundrede år siden. Så ja, der er mange muligheder, det er kun fantasien der sætter grænser, slutter Christian Bidstrup, Lundeborg Træ.

Foto: Lundeborg Havns gamle pakhus, som i foråret fik fornyet bindingsværket i en del af den sydvendte gavl.
 

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar