torsdag den 12. maj 2011

Sælgerne æder moms på grunde

Ved årsskiftet mellem 2010 og 2011 indførtes der momspligt på salg af grunde. Det betyder, at der nu i mange tilfælde skal afregnes 25% moms til statskassen, når en grund handles. Nu viser det sig, at hverken helårsgrunde eller sommerhusgrunde er steget i pris efter årsskiftet, hvilket er ensbetydende med, at det er sælgerne af grundene, der må betale momsen. Eneste undtagelse er helårsgrunde i hovedstadsregionen, der er steget godt 4% siden nytår. Her er det således også køberne, der (dog i et lille omfang) bidrager til momsbetalingen.

- Tallene er et billede på den øjeblikkelige markedssituation, hvor man kan sige at styrkeforholdet mellem køber og sælger i øjeblikket er i købers favør, siger EDC s kommunikationschef Jan Nordmann. Da grundpriserne ved årsskiftet skulle tillægges moms, fastholdt sælgerne således udbudspriserne og valgte dermed at afregne momsen ud af overskuddet ved salg af grunden.

Kun i hovedstaden ses et mindre hop i priserne efter de nye momsregler. Her er prisen på en helårsgrund steget godt 75.000 kr., hvilket svarer til ca. 4 %.

- I hovedstadsområdet er der det særlige forhold, at der er meget få byggegrunde til salg og næsten ingen i det storkøbenhavnske område. Det meget lille udbud af grunde betyder, at sælgerne i lidt højere grad har kunnet tillade sig at lade køberne betale noget af momsen. Men størstedelen betales stadig af sælgerne, siger Jan Nordmann.

Læs mere her

tags: 2010, 2011, nytår, statskassen, hovedstad, moms, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar