lørdag den 19. november 2011

Læg forårets løg i højbede

Blomstrende forårsløg bliver særligt smukke, når de plantes i højbede.

Selvom næste forår ligger langt ud i fremtiden, er det nu havens blomsterpragt skal planlægges. Oktober og november er den helt rigtige tid til at lægge alle de løg, som vi skal glæde os over til næste år tulipaner, narcisser, perlehyacinter og alle de andre forårsbebudere.

Fordele ved højbede

Der er mange gode grunde til at lægge løgene i højbede:

Løgene overvintrer godt i højbede, som ikke har bund, men fri forbindelse til jorden nedenunder. Det mindsker risikoen for at løgene drukner i våde perioder hvilket nemt kan ske, når man planter i krukker.

Man kan samle en bestemt farveholdning på en begrænset plads, så blomsterne rigtigt fremhæver hinanden. Anbring gerne mange højbede rundt omkring i haven og tilplant dem i forskellige farver. For eksempel et med gule blomster, et med pink nuancer og et i rent hvidt eller noget helt fjerde!

LAND højbede leveres i råt, ubehandlet jern, som ruster smukt eller i blankt, galvaniseret jern. Vælg det materiale, som passer bedst til haven og bedets farveholdning.

Blomsterne tager sig flot ud, når de kommer lidt til vejrs, og de er mindre udsat for snegleangreb, end når de plantes i almindelige bede.

Det er nemt at komme til i et højbed, og man har ingen problemer med at huske, hvor løgene blev lagt. Det gør det meget nemmere, når de ad åre skal tages op og klumpen deles.

Forlæng blomstringstiden

Med den såkaldte lagkagemetode kan man få forårsblomster i haven i en ekstra lang periode.

Plant LAND højbede til med flere slags løg, hvis blomstring falder på forskellige tidspunkter. Læs på løgposerne om blomstringstider og vælg sorter, som er i forlængelse af hinanden.

Læg de største løg nederst læs om plantedybden på posen. Fyld jord på og læg det næste lag løg ovenpå og så fremdeles. Læg gerne tre fire lag af forskellige løg, så kan man glæde sig til en lang og overdådig blomstring næste forår.

Plant til sidst lyng eller lignende til at dække jorden og pynte her i efteråret.

Giv børnene et højbed

Det er en oplagt idé at lade børnene tilplante deres eget højbed med lige præcis de løgblomster, de allerbedst kan lide. Ungerne synes, det er sjovt, og projektet er tilpas overskueligt, selv for små børn. Giv hvert barn/barnebarn et højbed, så bliver mangfoldigheden og frodigheden endnu større og forventningens glæde er stor.

LAND højbede bygges af moduler, der samles hurtigt og nemt. De er 25 cm høje og fås i længder fra 40 cm til 120 cm. Modulerne kan mikses indbyrdes. LAND højbede kan købes i internetbutikken www.landhojbede.dk – eller bestilles telefonisk på 9718 2959.

Billedtekster

NE917 + 926
Børnene synes det er sjovt at få lov til at beplante deres eget private bed. Lad dem selv bestemme sammensætningen og give hvert barn sit højbed, så bliver der en masse at se på til foråret. Oscar er i gang med at lægge tulipaner og perlehyacinter.

NE931
Når løgene lægges lagvis efter lagkagemetoden, er der plads til rigtig mange på begrænset plads. Vælg rustent jern eller galvaniseret efter havens udformning og blomsternes farveholdning.

NE8143a
Vælg blomster der matcher og supplerer hinanden i både farve og struktur. Det gør højbedet ekstra flot.
 

Læs mere her

tags: internet, jorden, Oscar, Ford,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar