torsdag den 2. september 2010

Undersøgelse: Husk hygiejnen i soveværelset

Fire ud af ti danskere vasker deres dyne under en gang om året. Hver sjette dansker vasker aldrig sin dyne. Og rigtig mange bør overveje en sommerdyne den kan give bedre nattesøvn. JYSK har gennemført den første kortlægning af danskernes sovevaner.

Det er vigtigt at vaske og lufte sin dyne ofte bl.a. for at undgå at husstøvmiderne får frit spil. Og i mange danske hjem bliver de gode råd om korrekt vask af dyner og hovedpuder tit overset.

En god nats søvn har stor betydning for folks velvære. Og for at bringe endnu mere viden til området har JYSK derfor fået foretaget den første nationale, repræsentative, kortlægning af danskernes sovevaner.

Undersøgelsen er gennemført blandt 1211 danskere af analyseinstituttet YouGov Zapera i februar 2010. Den viser, at JYSK er absolut største inden for søvn i Danmark. Hver fjerde madras bliver ifølge undersøgelsen købt i JYSK, mens 40 procent har købt deres dyne i JYSK.

Undersøgelsen afslører også, at der er behov for at minde mange danskere på at vask og luftning af dyner er vigtigt.

Der er kun en måde at slå husstøvmider ihjel på og det er ved at vaske sin dyne. Dynen optager også kroppens fugt, og derfor skal den også ud og luftes og tørres, så man dermed undgår at dunene klapper sammen, siger Søren Nissen, dyneindkøber i JYSK.

Undersøgelsen viser flere interessante resultater.

39 procent af danskerne vasker deres dyne sjældnere end årligt eller aldrig. Dermed overser næsten 4 ud af 10 danskere det generelle råd om, at man, udover at lufte dynen tit, i hvert fald skal vaske sin dyne 1 gang om året og helst meget oftere. For allergikere med støvmideallergi, anbefaler JYSK, at man vasker sin dyne mindst hver 3. måned.

Hele 16 procent vasker aldrig deres dyne, mens 23 procent vasker dynen sjældnere end årligt.

Markant flere mænd end kvinder overholder JYSKs hygiejneråd: Kun 34 procent af mændene vasker deres dyne sjældnere end årligt eller aldrig, mens hele 45 procent af kvinderne vasker deres dyne sjældnere end årligt eller aldrig.

I dag får alle dun i JYSK, bortset fra edderdun, en behandling, så de kan tåle at blive vasket.

Man skal huske at bruge specielt enzymfrit dunvaskemiddel til dun- og fjerdyner. Og tørre dynen i tørretumbler sammen med tre tennisbolde, de hjælper med at fordele dunene i dynen.

20 procent af danskerne lufter dynen udenfor sjældnere end årligt eller aldrig.

Det er svært at sætte konkret tal på, hvor mange gange, man skal lufte sin dyne. Men i hvert fald meget oftere end årligt. Husk både at lufte dynerne ofte og at lufte ud i huset og soveværelset ofte. Luft aldrig dyner i direkte sollys, da det kan svide dunenes naturlige lanolinhinde af, og dermed ødelægge spændstigheden i dunene.

63 procent af danskerne sover med den samme dyne året rundt.

Ligesom bilen kan have brug for både sommer- og vinterdæk, så kan man få en bedre søvn ved at have en varm vinterdyne og en lettere sommerdyne. Din varme dyne holder også længere tid, hvis du skifter den til en lettere dyne om sommeren, da meget sved ikke er godt for holdbarheden på en dyne.

64 procent af danskerne tror, at en fiberdyne er mere allergivenlig end en dundyne.

Det er en myte. Så længe man kan vaske sin dyne ved 60 grader og det kan man generelt ved alle dyner undtagen edderdunsdyner - så er det lige meget, om dynen indeholder fiberfyld eller dun- eller fjerfyld. For ved den temperatur dør støvmiderne.

Det er en udbredt misforståelse så længe man blot kan vaske sin dyne ved 60 grader. I nogle tilfælde er bolsteret også finere vævet i dundyner end fiberdyner og derfor har støvmiderne sværere ved at trænge ind, siger Søren Nissen.

Rigtig mange mænd har behov for en dyne med ekstra længde.

I undersøgelsen er de adspurgte blevet bedt om at angive deres højde. 64 procent af mændene (og 4 procent af kvinderne) er over 1,80 meter.

Det betyder, at 64 procent af mændene bør sove med en dyne, der har en ekstra længde på 2,20 meter i forhold til de normale 2 meter. En tommelfingerregel siger, at dynen mindst skal være 20 centimeter længere end personen ellers stikker tæerne ud og det kan give en dårligere nats søvn.

Læs flere gode råd her: http://www.jysk.dk/4/31/s24944/ag/catalog/

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar