torsdag den 23. september 2010

Lån med fast rente sikrer mod faldende boligpriser

Boligmarkedet er fortsat præget af usikkerhed og svingende meldinger om hvilken vej priserne bevæger sig. Den rekordlave rente er uden tvivl medvirkende til at holde hånden under boligpriserne, men hvad sker der, når renten på et tidspunkt stiger En analyse fra Danske Bank viser at boligpriserne kan falde 10 % ved en rentestigning på 1 procentpoint. Men vælger man at finansiere sin bolig med et fastrentelån, kan man gardere sig mod denne situation. Hvis renten stiger, falder kursen nemlig på de obligationer, der ligger bag lånet, hvilket betyder at restgælden også falder.

- Ved en stigning i renten på 1% forventes det, at kursen på de bagvedliggende lån vil falde 6,4 point, siger EDC s kommunikationschef Jan Nordmann. Det betyder, at restgælden vil falde 64.000 kr. pr. lånte mio. Skulle renten stige 2 procentpoint falder restgælden med 139.000 kr. pr. lånte mio.

Hvis en rentestigning på 1 procentpoint medfører prisfald på 10%, kan man altså reducere nettovirkningen væsentligt ved at vælge et 4%-lån med fast rente. Skulle rentestigningen kun medføre prisfald på 5%, kan det endda ende med at blive en fordel for boligsælgeren, fordi restgælden falder mere end 5%.

- Det er vigtigt at være opmærksom på disse mekanismer, både når man skal vælge boligfinansiering, men også i den offentlige debat, hvor prisfald hurtigt oversættes til et tilsvarende tab for boligejerne, siger Jan Nordmann.

EDC råder såvel nuværende boligejere som boligkøbere, der står overfor at skulle vælge boligfinansiering at overveje et lån med fast rente: - Ikke alene låser man sin rente fast på et meget lavt niveau, men man får også en solid airbag mod eventuelt faldende priser.

Nedenstående skema viser netto-formue-effekt ved rentestigninger som medfører prisfald på en bolig til 1,8 mio., belånt med 80% realkreditlån 4%, 30 år med fast rente. Skemaet viser ændring i boligejerens formue ved rentestigning på hhv. 1 og 2 procentpoint og prisfald på 5, 10 og 15%. Tallene kan ligeledes læses som konsekvenser for en boligsælgers provenu ved salg under de givne omstændigheder.

Renten stiger 1 procentpoint:
Prisfald på 5 % + 2.160 kr.
Prisfald på 10 % - 87.840 kr.
Prisfald på 15 % - 177.840 kr.

Renten stiger 2 procentpoint:
Prisfald på 5 % + 110.160 kr.
Prisfald på 10 % + 20.160 kr.
Prisfald på 15 % - 69.840 kr.

Kurser og beregninger forudsætter parallelforskydning af rentekurven.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar