The system cannot find the file specified. Med det nye bygningsreglement, der trådte i kraft 1. januar er der kommet væsentligt skrappere krav til nybyggeri om, hvor meget energi, der må anvendes til bl.a. opvarmning. Det gælder både boliger og erhvervslokaler.
– Det er ikke alene et spørgsmål om, hvor godt et hus er isoleret, men i lige så høj grad om, at varmen ikke fiser ud af utætheder ved vinduer, døre og loftsbeklædning, fortæller Orla Nautrup, der er beskikket byggesagkyndig i Midt– og Nordjylland. Han driver samtidigt en mindre byggefirma fra Jebjerg i Salling.
Tidligere har det blot været et krav at bygninger skulle være tætte, og det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre. Nu er der fastsat konkrete grænser, som skal overholdes.
Som noget nyt skal der også udfærdiges en energiattest før et nybyggeri må tages i brug, ligesom der skal udarbejdes en energiattest ved salg eller udlejning. En sådan attest gælder i fem år.
– Derfor er det i forbindelse med nybyggeri en god ide at kræve dokumentation for at tæthedskravet er overholdt. Ellers kan man komme til at hænge på evt. fejl eller mangler ved senere salg, ligesom man selvfølgelig også kommer til at hænge på de øgede energiudgifter undervejs, siger Orla Nautrup.
Han ved fra mange års erfaring i byggebranchen og som byggesagkyndig og energimærkekonsulent, at ikke mindst tætheden er et sted, hvor der ofte laves fejl fx ved dampspærren i loftet.
Avanceret testudstyr
Derfor har han nu anskaffet og uddannet sig i at anvende et avanceret udstyr for at kunne gennemføre tæthedsprøvninger, der lever op til de nye krav.
Det sker gennem firmaet Dansk Bygningsundersøgelse, som Orla Nautrup har etableret som en ny aktivitet i sin virksomhed.
Med det nye udstyr kan Orla Nautrup skabe et over– eller undertryk og derefter måle sig frem til, om bygningen overholder kravene. Hvis det ikke er tilfældet kan han efterfølgende med termo–fotografier finde ud af, hvor det er galt.
De gennemførte målinger indarbejdes i en rapport, der kan anvendes som dokumentation for at bygmestren har overholdt kravene.
Eller som grundlag for at få konstaterede fejl og mangler udbedret. – Og det er jo både billigere og lettere at få gjort inden et nybyggeri er taget i brug, konstaterer Orla Nautrup.
Der opføres ca. 20.000 nye boliger om året i Danmark
Yderligere oplysninger på: www.danskbygningsundersøgelse.dk og på Energistyrelsens hjemmeside, www.ens.dk
Billedtekst:
Med testudstyret kan Orla Nautrup fra firmaet Dansk Bygningsundersøgelse måle, om et nybyggeri overholder de nye krav til tæthed og med termofotografering afsløre, hvor der evt. er problemer. (Foto: Jens Utoft)
Læs mere her
tags: Danmark, Nordjylland, virksomhed, energi,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar