onsdag den 17. august 2011

Jyder bliver i kommunen når de flytter - Københavnere skifter kommune

En undersøgelse blandt køberne i mæglerkæden EDC?s køberkartotek afslører, at jyder er mindst tilbøjelige til at søge bolig i en anden kommune end deres nuværende kommune. I Region Nordjylland og Region Midtjylland er det således hver anden boligkøber, der ikke har tænkt sig at krydse kommunegrænsen i forbindelse med boligkøbet. Omvendt forholder det sig i Region Hovedstaden. Her søger 3 ud af 4 bolig i en anden kommune.

Også når flyttevilligheden gælder flytning over lidt større afstande, viser det sig, at det især er midtjyderne, der bliver i nærområdet. Kun 20 pct. af midtjyderne vil således flytte længere end egen kommune eller kommuner, der støder op til egen kommune og kun 12 pct. vil krydse regionsgrænsen. De tilsvarende tal for hovedstadsborgerne er 35 pct. til andre kommuner og 17 pct. vil til en helt anden region.

- En del af forklaringen er at kommunerne er større i det jyske, forklarer EDC?s kommunikationschef Jan Nordmann. For en københavner gør det ikke den store forskel, om man bor i Hvidovre eller Rødovre, mens der kan være langt mellem to jyske byer, selvom der stadig er tale om nabokommuner.

Også aldersfordeling og indkomstforhold kan spille ind. Undersøgelsen viser nemlig, at jo højere husstandsindkomst, des mere er man interesseret i at flytte længere væk. Således vil 71 pct. af boligkøberne med en årlig husstandsindkomst over 1 mio. gerne flytte til en ny kommune, mens det tilsvarende tal for boligkøbere med en husstandsindkomst under 300.000 kr. er 54 pct.

Aldersmæssigt er det gruppen 35 49 år, der er mindst interesseret i at bosætte sig i en ny kommune. Her vil 43 pct. blive i kommunen mens det kun gælder 29 pct. af de 50 - 60 årige. Vi ser tydeligt at børnefamilierne er mest bundet til den nuværende kommune. Det er naturligvis sådan af hensyn til børnene, der sjældent har lyst til at skifte skole, men foretrækker at blive i det kendte nærmiljø med de samme kammerater, sportsklubber osv., siger Jan Nordmann.

Set fra et overordnet perspektiv er det uhensigtsmæssigt, hvis flyttevilligheden er for lav. Det er et samfundsmæssigt problem hvis danskernes mobilitet er for lav. Det giver flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet og vanskeligheder med at tiltrække uddannet arbejdskraft til arbejdspladser, der ikke ligger lige op og ned ad uddannelses-byerne, siger Jan Nordmann. Vi skal derfor konstant fokusere på mulighederne for at øge mobiliteten. I den forbindelse er en undersøgelse som denne af stor betydning, fordi den så præcist belyser, hvor man skal sætte ind.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 732 aktuelt boligsøgende.

Læs mere her

tags: København, Hvidovre, uddannelse, Nordjylland, Midtjylland, Region Midtjylland, hovedstad, Region Hovedstaden, husstand, arbejdskraft, miljø, kommunikation, arbejdsmarked,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar