Med simple håndbor tiltvinger østeuropæiske bander sig lydløst adgang til boliger og tømmer dem for værdigenstande, område for område. Nu går det også ud over sommerhusene. Men enkle sikringer kan holde tyven ude.
Fremgangsmåden er lige ud ad landevejen: med et lydløst håndbor borer tyvene et lille hul under dørhåndtaget eller vindueshaspen og skaffer sig dermed nem adgang til boligen. Denne metode kaldes underboring og er nu også blevet et udbredt fænomen i sommerhusområderne.
Siden 1. marts 2009 er der alene i én politikreds registreret ikke færre end 91 indbrud af denne type. Mønstret er, at tyvene slår til område for område flere steder i landet. I løbet af få dage har der for eksempel været seks sommerhusindbrud ved underboring i Gribskov-området.
Set med tyvens øjne er metoden ideel. Der er ingen larm, ingen ubehagelige glasskår, og der skal kun lidt håndelag til, for at tyven kan skaffe sig adgang og flugtvej. En terrassedør er selvsagt ideel. Netop i sommerhusområder har indbrudstyve båret ellipseborde, fladskærms-tv og hårde hvidevarer ud af terrassedøre uden den rigtige lås.
Sikringstjek og nemme løsninger
Faktisk er der nogle meget nemme måder at undgå denne type indbrud på, siger Tommy Hjulmand, der er salgsdirektør hus Ruko. Han fortsætter: Underboring kan ikke gennemføres, hvis terrassedørsgrebet er med låsecylinder. Også vindueslåse giver stor sikkerhed for et relativt beskedent beløb.
Danskerne har godt hørt om underboring, og en del har sikret deres bolig fornuftigt netop i forbindelse med den megen omtale af disse indbrud. Men der er stadig mange, der mangler at få lavet et sikringstjek.
Det kan betale sig at sætte tid af i kalenderen til at se på sommerhuset med tyvens øjne, eventuelt sammen med en låsesmed. Ruko-autoriserede låsesmede tilbyder et gratis låsetjek med anbefalinger til, hvordan sommerhuset kan blive bedre sikret mod indbrud. Det er en god investering, fortæller Tommy Hjulmand.
Havde erkendt behovet før indbrud
En sommerhusejer i Nordsjælland er en af dem, der har haft underboring på nært hold. Han havde netop erkendt, at der var behov for bedre sikring af huset, da nogle professionelle indbrudstyve benyttede sig af underboring og stjal møbler, hårde hvidevarer og andre genstande for henved 100.000 kr. Han fortæller: Da indbruddet skete, havde jeg stadig de forkerte dørlåse i huset. Tyvene underborede låsen på en dobbelt terrassedør, der kunne åbnes indefra med en vrider. De kunne altså ret nemt komme ind - og ud - af sommerhuset. De tog for sig af retterne. Selv vores nye dobbeltseng, som vi kun havde sovet i én nat, tog de med sig.
Efter indbruddet har sommerhusejeren fået gjort noget ved sikkerheden. Nu har jeg fået skiftet både døre og låse ud, så man skal bruge en nøgle for at komme ud. Der sidder nye Ruko-låse i sommerhuset nu, også på vinduerne, så alt i alt regner jeg med, at tyvene for fremtiden lader vores hus være.
Politiet anbefaler
Politiet har i flere tilfælde anbefalet mekanisk sikring, så håndtag og hasper ikke kan vippes op gennem borehullet. Det er indlysende og enkelt, men der er for mange, der lurepasser, fordi de helst ikke vil forholde sig til, at indbrud ved underboring kan ramme dem.
Sker indbrud kun for naboen Politirapporterne peger på, at svaret er nej. Underboring ser ud til at sprede sig til hele landet, også til sommerhusene, og banderne tager gerne flere huse på samme vej. De østeuropæiske bander går systematisk frem og går stort set kun forbi de huse, der er terrassedørslåse og vindueslåse på.
Læs mere her
tags: direktør, euro, 2009, politi, indbrud, Nordsjælland, landevej, fladskærm,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar