fredag den 14. januar 2011

Boligkøbere skruer ned for forventningerne

Særligt de midtjyske og københavnske boligkøbere besinder sig nu, og skruer ned for for-vent¬ningerne til det prisafslag, de håber at opnå i forbindelse med boligkøb.

Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, har analyseret de mange tusinde prisudspil, som interesserede boligkøbere har afgivet i forbindelse med deres boligsøgning på edc.dk i løbet af 2010 via den såkaldte Send-din-pris funktion. Bortset fra Nordjylland er der over hele landet en tendens til, at boligkøberne nu nedjusterer deres forventninger til prisafslagene.

I 2009 var budene i gennemsnit næsten 22% under boligernes udbudspris, mens lands-gennemsnittet nu er faldet til knap 20%.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Mange boligkøbere har haft en lidt for optimistisk tro på sælgernes villighed til at gå ned i pris, siger kommunikationskonsulent Birgitte Ringbæk, EDC. - Af de boliger vi solgte i 2010, blev der i gennemsnit forhandlet 5,6% af prisen i forbin-delse med salget, så der er fortsat et stykke vej mellem købernes udspil på Send-din-pris og den reelle salgspris, men det er positivt at udviklingen nu drejer i denne retning.


Med lange liggetider og et boligudbud, der langt overstiger efterspørgslen er det bemærkel-ses¬værdigt at det er køberne, som opnår mindst når selve prisforhandlingerne går i gang. Det er købers marked, men ser man på resultatet af prisforhandlingerne må vi konstatere, at det er sælgerne, der kommer stærkest ud. De går 5,6% ned i pris, mens køberne må sluge den resterende del, siger Birgitte Ringbæk.

Mest håbefulde i Jylland
Jyderne synes at have større forventninger til forhandlingsviljen end de sjællandske bolig-købere. Syv af de ti kommuner, der tegner sig for de største differencer mellem bud og ud-budspris (25-30% difference) ligger vest for Storebælt. I den modsatte ende af listen er syv af de ti kommuner med mindste prisdifferencer (12-17%) fra Sjælland.

Rødovre kommune har med 12% i difference de mest beskedne boligkøbere, mens købere på Samsø er landets mest håbefulde med bud, der i gennemsnit ligger 30% under udbuds-prisen.

- Køberne følger markedet tæt, og de fleste steder er der en sammenhæng mellem den fak-tiske regionale prisudvikling og udviklingen i boligkøbernes budafgivelse. Det tyder på, at kø-berne godt ved, at når salget går bedre, så er der også mindre at forhandle om, siger Birgitte Ringbæk.

Selvom mange af de indkomne bud oftest er følere fra købernes side, er ejendomsmæglerne tilfredse med, at der kommer så mange bud. - Mæglernes opgave består i at få købere og sælgere til at finde sammen, og selvom der kan være langt mellem parterne i starten, så er et bud tegn på, at man finder ejendommen interessant og dermed et godt grundlag at starte en dialog på, siger Birgitte Ringbæk.

I modsætning til bud afgivet i licitation eller budrunde, er det ikke forbundet med nogen form for forpligtelser at indsende et prisforslag via Send-din-pris .

Se også vedhæftede PDF med tabeller.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, Sjælland, Jylland, Nordjylland, Storebælt, PDF, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar