Indbrudsstatistikken nåede nye højder sidste år, og der er ikke noget, der tyder på, at det vil vende.
Forsikringsoplysningen betegner 2008 som det værste indbrudsår nogensinde, og antallet af danske hjem, der fik besøg af uvelkomne gæster, nåede ifølge Rigspolitiets statistik op på 76.044. Den kedelige tendens ser ud til at fortsætte ind i det nye år.
"Der er ikke kommet nogen officiel statistik endnu, men de foreløbige tal, vi har set, lyder på en yderligere stigning for de første to måneder af 2009. Man kunne derfor frygte, at indbrudsraten ikke har toppet endnu," siger chefkonsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen og tilføjer, at der i så fald er endnu mere grund til at sørge for, at risikoen for indbrud er minimeret.
"Det er vigtigt, at man har nogle gode, forsvarlige låse og vinduesbeslag, så det er svært for en tyv at komme ind. En aftale med naboen om at kigge til hinandens boliger er også en rigtig god ide. En tyverialarm ser jeg dog ikke som en løsning i sig selv, for det gælder først og fremmest om at holde tyven ude," siger han.
Vigtigst at holde tyven ude
Også hos Det Kriminalpræventive Råd har man lagt mærke til den høje indbrudsstatistik for 2008.
"De seneste to år er der sket en voldsom stigning på over 40 procent, og der er ikke nogle entydige svar på hvorfor. Men en undersøgelse fra 2005 viser, at danskerne ikke er så gode til at sikre deres bolig som andre nationaliteter, til trods for at vi er mere udsat for indbrud," fortæller projektleder Henning Maigaard.
Han råder generelt alle danskere til at kigge på deres bolig med en tyvs øjne, for at se om den er tilstrækkelig sikker.
"Låsene bliver slidt med tiden, så efter en periode skal de skiftes, selv om de ikke er i stykker. Stærke vindueskarme og låse er vigtigt, fordi det gælder om at holde tyven ude. Det gør en alarm for eksempel ikke. Den stresser kun tyven, og når den går i gang, er skaden allerede sket," siger han.
Endnu nemmere sikring
Hos Ruko er man opmærksom på den stigende indbrudsstatistik og udvikler konstant nye produkter for at holde trit med indbrudstyvene. For nylig lancerede de en indvendig terrassedørlås med et elektronisk tastatur, der kan blokere grebet, som derefter kun kan åbnes med en 6–cifret kode. På den måde bliver det umuligt for en tyv at komme ud den vej, hvis de er kommet ind på anden vis.
"Det er vigtigt at signalere over for en tyv, at det både er besværligt at komme ind og ud. Med den elektroniske terrassedørlås kan udgangen spærres effektivt, uden at boligejeren er nødt til at gå rundt med en nøgle på sig hele tiden," siger Ruben Raun fra Ruko.
Flere råd på internettet
Er man i tvivl om, hvorvidt sikkerheden er høj nok, kan man give sin bolig et tjek med den interaktive sikkerhedsguide ’Tænk som en Tyv’, der findes på Rukos hjemmeside www.ruko.dk. Under afsnittet Rådgivning kan man også finde gode råd til, hvordan man sikrer sin bolig bedst muligt.
Det Kriminalpræventive Råd står sammen med Forsikring & Pension bag hjemmesiden www.stopindbrud.dk, hvor der også er inspiration og nyheder at hente om sikring af boligen.
Læs mere her
tags: internet, 2009, 2008, politi, indbrud, boligejere, vold, boligejer, stress, projektleder,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar