ridage og godt vejr lokker husejerne i haven, eller man kaster sig over de gør-det-selv-projekter, man har gået og glædet sig til i vinterens løb. Men pas på. Foråret er en farlig tid for have- og gør-det-selv-folket.
Lyden af havefræsere, hækkeklippere, plæneklippere, motorsave og andet potent værktøj fylder forårsluften, når danskerne holder fri. For mange er det en god lyd. Men den ledsages ofte af et "av, for pokker", og der kommer ekstra gang i arbejdet på skadestuerne og hos forsikringsselskaberne, der udbetaler erstatning til dem, der kommer til skade.
- Hvis man selv kommer alvorligt til skade, når man udfører gør-det-selv-arbejde i hus og have, er man stort set altid dækket af ens egen fritids- eller heltidsulykkesforsikring, siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen.
De hyppigste ulykker i haven
Den hyppigste ulykke i haven skyldes i øvrigt ikke maskiner, save eller skarpe grensakse. Skadestuestatistikken vidner om, at stigen faktisk er det absolut farligste "haveværktøj". Det sker meget ofte, at folk falder ned fra den eller vælter med den under havearbejdet.
Ifølge Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital fordeler ulykker i haven sig således hos de 26+ årige:
Fald med stige 8,2 pct.
Hækkeklipper 6,37 pct.
Plæneklipper 4,32 pct.
Motorsav 2,95 pct.
Forsikringsoplysningen opfordrer til, at man bruger sin sunde fornuft og tænker sig godt om, før man kaster sig ud i opgaver, man ikke er helt sikker på at kunne klare. Især skal man lade være med at pille ved sikkerhedsanordninger på værktøj og havemaskiner ved fx at sætte tape på, så de ikke afbrydes automatisk, når man slipper med hænderne.
Hvis venner eller naboer kommer til skade hos dig
Får du hjælp til havearbejdet eller dine gør-det-selv-projekter af en ven eller nabo, kan vedkommende få erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen, hvis uheldet skulle være ude.
- Man behøver ikke selv have en forsikring for vennen eller naboen, der giver en hånd med ved fældning af træer eller maling af husfacaden. Alle, der "arbejder for andre", har mulighed for at få erstatning, hvis de får en arbejdsskade, siger Ole Vidstrup.
Læs mere her
tags: hospital, Odense, forsikringsselskab, ulykker, Motor, husfacade, dæk, værktøj,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar