lørdag den 28. april 2012

Hver tredje bolig vil formentlig dumpe et eleftersyn

Der er huller i elsikkerheden i de danske hjem. De fortæller danskerne selv i en undersøgelse foretaget af analysefirmaet AB Analyse. Her mener hver tredje dansker for eksempel, at deres nuværende bolig formentlig ikke vil kunne gennemgå et eleftersyn uden anmærkninger. De svarer klart nej eller er usikre på, om deres bolig ville kunne gennemgå et eleftersyn.

Det giver jo et meget godt billede af, hvad vi kommer til at opleve, nu hvor eleftersynsordningen er trådt i kraft fra 1. maj. Vores erfaring viser, at der er meget ulovligt elarbejde i de danske hjem, idet 72 procent af TEKNIQs elinstallatører i en undersøgelse foretaget af TEKNIQ svarer, at de har udbedret ulovligt elarbejde indenfor det seneste år. Det problem bekræfter danskerne også selv nu, siger chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Christian Jarby.

Konkret svarer 12,3 procent af danskerne klart nej til, at deres bolig ville kunne gennemgå et eleftersyn, mens 18 procent er usikre. 69,7 procent føler sig overbeviste om, at deres bolig vil kunne gennemgå et eleftersyn.

50,1 procent af danskerne svarer desuden, at de ikke altid benytter en autoriseret elinstallationsvirksomhed, når de skal have lavet elarbejde i hjemmet. Det på trods af, at næsten al form for elarbejde er autorisationspålagt.

I stedet svarer de danskere, som ikke altid benytter autoriserede elinstallationsvirksomheder, at de selv laver elarbejdet eller får en bekendt til det.

Derfor er det også TEKNIQs formodning, at der faktisk vil være noget at komme efter i mere end hver tredje bolig. Ganske simpelt fordi for mange springer over, hvor gærdet er lavest eller ganske simpelt ikke ved, at de har fået lavet noget ulovligt elarbejde i hjemmet, siger Christian Jarby.

Der er dog noget der tyder på, at man, med indførelsen af eleftersynsordningen, ikke kun får gjort hullerne i elsikkerheden synlige de bliver også lukket. 95,4 procent af danskerne svarer nemlig, at det vil være helt afgørende for dem eller have betydning at få lovliggjort ulovlige installationer i forbindelse med et boligkøb. Ligeledes svarer 82,7 procent, at indførelsen af eleftersyn er en god idé.

Det viser, at elsikkerheden faktisk er utrolig vigtig for danskerne, og at de ikke er villige til at flytte ind i en bolig, hvor de er usikre på, om elinstallationerne kan forårsage brand eller stødskader. Derfor vil eleftersynsordningen betyde, at flere ulovlige elinstallationer bliver gjort lovlige, hvilket vil højne elsikkerheden, siger Christian Jarby og fortsætter:

Endelig kan man håbe på, at eleftersynsordningen også vil få en præventiv effekt, idet der bliver sat større fokus på elsikkerhed. Nu bliver det sådan, at ulovligheder kommer frem i lyset, når en bolig skal handles, og det kan måske få flere til at højne sikkerheden i deres nuværende bolig og få lavet elinstallationerne lovlige fra starten. Både fordi de sikrer sig selv og fordi de slipper for en ekstraregning, når arbejdet skal gøres om i forbindelse med en bolighandel på et senere tidspunkt, siger Christian Jarby.

Vil du vide mere

Vil du vide mere om den nye eleftersynsordning, se hvad du selv må udføre i boligen eller bestille et eleftersyn hos en autoriseret elinstallationsvirksomhed, kan du gå ind på www.eleftersyn.info og læse mere.

Læs mere her

tags: ulovlige, virksomhed,

1 kommentar:

  1. Jeg synes det er en rigtig god ide, at man har fået indført sådan et tjek. Det vil helt sikkert højne sikkerheden i de danske boliger.

    Når det så er sagt, så tror jeg ikke helt at undersøgelsens tal holder stik i virkeligheden. At næsten 95% skulle mene at det var "afgørende" for deres valg i en bolighandel er vist i den meget høje ende.

    Ligeledes tror jeg at mange købere kommer til at blive overraskede over hvad det vil koste at lovliggøre installationer, så der vil nok være en del der kommer til at vente lidt med udbedringen efter de har købt deres nye hus.

    Mvh
    Mikael
    Husplushave.dk

    SvarSlet