onsdag den 18. april 2012

Forureningsramte boligejere kan igen få afdragsfrie lån

Miljøminister Ida Auken giver nu en håndsrækning til boligejere, der ikke vil vente på at få renset deres forurenede grund. De kan få et afdragsfrit, statsgaranteret lån, så grunden kan blive renset med det samme.

Omkring 400 forureningsramte boligejere venter i dag på, at deres forurenede boliggrund kan blive ryddet op på statens regning. De står i kø via den såkaldte "Værditabsordning", men her kan ventetiden være cirka 10 år, for dem der står nederst på ventelisten. Derfor genåbner miljøminister Ida Auken nu en låneordning, så boligejere kan få renset deres grund øjeblikkeligt.

- Familier, der uvidende har købt en forurenet grund, står i en yderst ulykkelig situation. Derfor giver vi nu boligejere, der har et akut behov for en oprydning, en hjælpende hånd. Nu kan de få oprenset deres grund ved at optage et statsgaranteret, afdragsfrit lån i banken. Hermed afskaffer vi helt ventetiden for dem, der vælger at gøre brug af ordningen, og det er den bedste håndsrækning staten kan give de uheldige boligejere i en krisetid, siger miljøminister Ida Auken.

Låneordningen sikrer de forureningsramte boligejere et statsgaranteret, afdragsfrit lån. Boligejeren kan således gå ned i banken og optage et statsgaranteret lån, og derefter sørger regionen for oprydning med det samme. Staten refunderer det lånte beløb til husejeren, når det er dennes tur på ventelisten via værditabsordningen, mens boligejeren blot skal betale renter til banken for lånet.

I dag er der cirka 10 års ventetid for de boligejere, der står nederst på ventelisten til værditabsordningen. Men ventetiden var helt oppe omkring 20 år for blot et par år siden.

- Der er cirka 14.000 forurenede grunde i Danmark, og derfor er det nødvendigt med en benhård prioritering, så vi får oprenset de mest forurenede grunde først. Det positive er dog, at der i jordforureningsloven er gjort meget for, at den slags problemer ikke opstår fremover. Forureninger kortlægges, så interesserede købere har kendskab til dem, og hvis der sker ny forurening, skal forureneren betale oprydningen, siger Ida Auken.

Boligejere der står og skal til at købe en grund, men gerne først vil vide, om grunden er forurenet, kan hente hjælp på Danmarks Miljøportal, hvor du kan se, om ejendommen er forureningskortlagt.

Adressen er: www.miljoeportal.dk

FAKTA
Der er kortlagt ca. 14.000 grunde med konstateret forurening, hvor langt størstedelen er gamle forureninger. Efter jordforureningsloven skal forureneren betale for oprydning, men der er mange gamle forureninger fra før, forureneren betaler-princippet kom ind i loven den 1. januar 2001.
De cirka 400 boligejere, der uforskyldt er blevet ejere af en forurenet grund, kan hjælpes på tre måder:

1) I den almindelige offentlige indsats rydder regionerne op i prioriteret rækkefølge, efter hvor stor en risiko forureningen udgør for sundheden og grundvandet. Regionerne har ca. 400 mio. kr. årligt til denne opgave.

2) Værditabsordningen er en ordning, hvor boligejere kan få opryddet deres forurenede boliggrund på statens regning mod en mindre egenbetaling. Værditabsordningen bygger på et først til mølle-princip. Der er ca. 10 års ventetid for den sidst tilkomne boligejer på ventelisten. Der er visse begrænsninger for ordningen, bl.a. skal ejeren have købt ejendommen i forurenet tilstand uden at vide eller burde vide, at ejendommen er forurenet.

3) Låneordningen er et tilbud til boligejere, der står på værditabsordningens venteliste, men vil have en oprydning her og nu. Låneordningen er et godt tilbud til de boligejere, der står med et akut behov for en oprydning, og låneordningen giver disse boligejere mulighed for at komme ud af en låst situation via et statsgaranteret, afdragsfrit lån.
Boligejeren kan gå i banken og optage et statsgaranteret lån, og derefter sørger regionen for oprydning med det samme. Staten refunderer det lånte beløb til husejeren, når det er dennes tur på ventelisten via værditabsordningen, mens boligejeren blot skal betale renter til banken for lånet.

Yderligere oplysninger
Ulla Højsholt, funktionsleder, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 43 90 / uh(at)mst.dk
Mariam Mosen, pressemedarbejder, Miljøministeriet, tlf. 72 54 60 60 / marmo(at)mim.dk

Læs mere her

tags: Danmark, portal, 2001, boligejere, boligejer, miljø, grundvand, Ida Auken,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar