søndag den 1. april 2012

Gør dit sommerhus påskeklar - og slip for ubehagelige overraskelser

Når påsken står for døren, er det tiden, hvor mange sommerhusejere åbner ferieboligen op efter vinteren. Men sommerhuset kan rumme en række skjulte skader efter vinterens frost.

Med nogle få hurtige tjek kan du som sommerhusejer få vished om vvs-installationerne i sommerhusets tilstand og dermed sætte hurtigt ind, hvis der for eksempel er optræk til en vandskade. Og det kan ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke opdager skaden hurtigt, siger teknisk konsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Flemming Hansen.

Han guider dig gennem forårstjekket:

Undersøg vandrørene for utætheder

1. Når du åbner for vandet ved målerbrønden, skal du ikke åbne helt men gøre det langsomt. Åben lidt på klem og lad vandet sive. Når rørene har stået tomme i hård frost, kan du risikere, at samlingerne i ældre installationer presses fra hinanden, hvis vandet kommer med fuldt tryk fra start. Efter et minut er rørene fyldte.

2. Gå herefter ind til din vandmåler og tjek, at målerskiven ikke kører rundt. Du må ikke have åbnet for nogen haner i huset, når du laver dette tjek. Hvis vandmåleren bliver ved at køre stille rundt, så er det fordi, der er en utæthed i røret. I det tilfælde skal du slukke for vandet og tømme rørene, hvorefter du kontakter en autoriseret vvs-installatør.

3. Hvis vandmåleren står stille, skal du tænde en hane og lade vandet rinde. Herefter kontrollerer du, at måleren kører rundt. Hvis den ikke gør det, er det en fejl på vandmåleren, og du skal kontakte dit vandforsyningsselskab hurtigst muligt. Hvis vandmåleren ikke fungerer, kan du heller ikke vide dig sikker på, om der er utætheder i rørene.

4. Hvis vandmåleren fungerer, og der ikke er noget vandforbrug, når hanerne er slukkede, så kan du skrue helt op for udløbet for brønden.

Kontroller din vandvarmer

1. Du skal blot tjekke, at der kommer lys i vandvarmeren, når du tænder for den. Hvis der ikke gør det, er det fejl i elinstallationen, og du skal kontakte en autoriseret elinstallatør. Før du kontakter en elinstallatør, skal du se efter, at fejlen ikke skyldes, at sikringen er sprunget den kan du selv skifte.

Tjek dine tagrender

1. Du skal fjerne blade og lignende fra tagrenderne, så vandet kan sive igennem.

2. Når du har renset tagrenderne, skal du hælde vand i og tjekke, at vandet løber væk gennem nedløbsrøret, som det skal. Hvis vandet ikke løber ved brønden, er det problemer med rørene, og du skal kontakte en blikkenslager. Hvis vandet løber over ved brønden, skal du kontakte en kloakmester. Det er vigtigt, at vandet bliver afledt korrekt, fordi det ellers kan sive ind i fundamentet og forårsage vandskader.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar