onsdag den 7. december 2011

Håndknyttede tæpper med historie

I takt med at vi ønsker at skille os ud som forbrugere og individer, hører man ofte om folk, der gerne betaler ekstra for at omgive sig med produkter med en god historie. Helt i tidens ånd er tæpper fra kvindekooperativet Dobag ved at finde en tilhængerskare i Danmark.

Dobag–tæpper er ikke alene kvalitetstæpper i en standard, der ikke fås bedre de er også symbol på et bæredygtigt projekt, der ledes af kvindekooperativer i de afsides beliggende landsbyer i Anatoliens bjerge. Her er der så tørt, at der kun lige akkurat er græs nok til at holde får, og ingen andre indtægtsmuligheder. Affolkningen var katastrofal i 80’erne, og den gamle viden om knyttetraditioner var i fare for at uddø. Men kvinderne fandt en vej til at spinde guld på deres uld, og nu giver Dobag–projektet livsgrundlag for ca. 400 familier i 40 landsbyer.

Håndspunden uld og plantefarver
Til en kvadratmeter Dobag–tæppe går der uld fra 10 får, den tykke vinteruld vel at mærke. Ulden vaskes, kartes og spindes i hånden, før den er klar til farvningen, som foregår i store gryder over åben ild.

Da Dobag–projektet blev startet for 25 år siden, havde kemiske farver været enerådende i næsten hundrede år, for opkøberne af tæpper forsynede kvinderne med kemikalier, så de kunne bruge al deres tid på at knytte frem for at samle planter til plantefarvning. Med hjælp fra Marmara Universitet i Istanbul og en tysk professor i biologi og kemi lykkedes det folkene i projektet at finde frem til alle de lokale planter, der giver den helt unikke farveglød, som man kan se på museernes samlinger af antikke, ægte tæpper.

En investering i fremtidens antikviteter
Tæpper fra Dobag–projektet er med rette blevet betegnet som fremtidens antikviteter, og de bliver kun smukkere med årene. Kundekredsen tæller prominente steder som British Museum, Verdensbanken og Kongeslottet i Oslo. På British Museum ligger det ca. 30 m² store tæppe fx i den islamiske samling, hvor det hver dag året rundt bliver betrådt af flere tusinde mennesker.

Det tager en kvinde ca. 52 dage at knytte de ca. 158.000 knuder, der går til et lille tæppe på ca. 1,5 m². Kvinderne i kooperativet er selvstændige. De arbejder i eget hjem og bestemmer selv, hvor meget de vil arbejde. De aflønnes nemlig efter antallet af knuder, ligesom tæppernes salgspris afhænger af antallet af knuder. Det kan man da kalde "fair trade".

Garanti for ægthed
Hvert enkelt tæppe er et stykke unikt kunsthåndværk, som bærer kvindens signatur og en ægthedsgaranti fra Marmara Universitetet i Istanbul. Tæpperne fra Dobag–projektet sælges ikke i Tyrkiet, men kun gennem autoriserede forhandlere i udvalgte lande. I Danmark forhandles de af Dobag Tæpper i Horsens.

Nyt showroom indviet
Dobag Tæpper har netop indviet sit showroom på adressen Møllebæk 32A i Haldrup ved Horsens. Her er åbent hver fredag – lørdag kl. 10 – 16, og ind imellem holdes arrangementer, som man kan læse om på www.dobag.dk. I kraft af eneforhandlingen og den gode historie kommer indehaver Birte Stærk gerne rundt og holder udstillinger og foredrag i hele landet.

Vedhæftede filer og billedtekster:

BirteStærk_tæpper.jpg
Indehaver Birte Stærk kommer gerne rundt i landet og fortæller historien om de gæve kvinder, der forsørger hele landsbyer med deres tæppeprojekt.

Showroom.jpg
Hvert Dobag Tæppe er et stykke unikt kunsthåndværk og lige smukt på væggen og på gulvet.

Plantefarvning.jpg
Kvinderne har fundet tilbage til plantefarverne og teknikken fra før kemien gjorde sit indtog i tæpperne.

Håndspunden_uld.jpg
De gamle knyttetraditioner og mønstre var i fare for at uddø. Nu fremstilles tæpperne igen som for hundrede år siden med ren, håndspunden uld og plantefarver.
 

Læs mere her

tags: Horsens, Danmark, kunst, selvstændig, kemi, islam, Istanbul, Oslo, stemmer, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar