Fra 1. marts bliver det lidt nemmere at være boligejer. Ny bekendtgørelse for energimærkning af bygninger gør det nemlig enklere og billigere for den enkelte boligejer at få energimærket sin bolig. Derudover er det meningen, at ændringerne skal øge mængden af energibesparelser i private boliger. I TEKNIQ Installatørernes Organisation hilser man ændringerne velkommen.
- Det er ingen hemmelighed, at energimærkningen af de danske bygninger ikke har haft den effekt, der har været hensigten med ordningen. Ordningen har simpelthen ikke medført energibesparelser i et omfang, der kan retfærdiggøre omkostningerne til mærkningen for den enkelte boligejer. Derfor er det fornuftigt, at man nu graduerer ordningen, så der i højere grad kommer fokus på de bygninger, hvor der rent faktisk er besparelser at hente, mens man lemper reglerne for nye, mere energirigtige bygninger, siger Nils Lygaard, konsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.
Blandt andet vil nyere enfamiliehuse fra 1. marts i år kunne energimærkes uden en bygningsgennemgang. Desuden forlænges gyldigheden af et energimærke fra fem til syv år for huse med energimærker udarbejdet efter 1. september 2006, mens energimærker udarbejdet efter 1. februar 2011 får en gyldighed på enten syv eller ti år afhængig af besparelsespotentialet i bygningen.
- Med den nye bekendtgørelse er det energispildet i boligen der afgør, hvor længe et energimærke er gyldigt. Som boligejer kan man med andre ord forlænge energimærkets levetid ved at gennemføre besparelserne. Derved skaber man et langt større incitament hos boligejere med et højt energispild til at gennemføre de energieffektiviseringer, de bliver anbefalet. Hvis de gennemfører effektiviseringerne, sparer de nemlig ikke blot på el og varmeregningen, de reducerer også udgifterne til energimærkningen af deres bolig, siger Nils Lygaard, der til gengæld ikke er begejstret for, at sommerhuse helt fritages for energimærkning ved salg og udleje:
- Der er et stort besparelsespotentiale i rigtig mange sommerhuse. Specielt når det drejer sig om opvarmning. Blandt andet er der rigtig mange sommerhuse, som i dag opvarmes af elradiatorer, som er en rigtig dyr opvarmningsform, selv om en luft-luft varmepumpe kan gøre arbejdet meget billigere og mere energirigtigt. Derfor er det ærgerligt, at man vælger helt at fjerne fokus fra energispildet i sommerhusene.
For yderligere oplysninger kontakt Nils Lygaard på 77 41 15 92 eller 24 23 77 16
Læs mere her
tags: 2011, boligejere, boligejer, 2006, omkostninger, energi,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar