Energiforbedringer hitter hos danske boligejere. Det er især den kolde vinter og øget fokus på klima, som får boligejerne til at kigge huset efter i sømmene. Det viser en ny undersøgelse fra Realkredit Danmarks Kloge m².
Det er første gang, at energirenoveringer topper listen over boligejernes foretrukne boligforbedring. Tidligere var det især køkken og bad, som lå boligejernes hjerter nært. En forklaring på skiftet kan være den kolde vinter, stigende energiafgifter og fokus på klima, siger Lars Majgård Kjær, chef for ejendomsvurdering, Realkredit Danmark.
Realkredit Danmarks undersøgelse på boligforbedringssitet Kloge m² viser, at 4 ud af 10 boligejer er i gang med eller planlægger en energiforbedring af boligen. Til sammenligning vil hver tredje have nyt køkken eller bad. Energirenoveringer er rykket fra en femteplads til førstepladsen på ganske kort tid. Men ikke alle energiinvesteringer er lige gode.
Få mest ud af energikronerne
Mange energirenoveringer ændrer boligens udseende. Derfor er det vigtigt, at vælge en løsning, som passer til det enkelte hus. Herudover er det en god idé, at få lavet en på Kloge m² Energiplan, som giver et overblik over, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind. På den måde undgår man uhensigtsmæssige investering i vinduer, hvor det måske havde været bedre at efterisolere facaden, siger Lars Majgård Kjær.
Med en Kloge m² Energiplan i hånden fra Realkredit Danmark og Bolius Boligejernes Videnscenter får man et godt overblik over konkrete forslag til energiforbedringer og et skøn over de kontante besparelser. Samtidig får man et realistisk bud på, hvad projekterne koster i kroner og øre, så det er nemt at prioritere.
Energiberegneren
Boligejere med blod på tanden kan også allerede nu gå ind på Kloge m² og beregne, hvor meget det koster at energirenovere sin bolig, skifte tag eller lignende. Energiberegneren viser samtidig, hvor meget der kan høstes i kontante besparelser , siger Lars Majgård Kjær.
Prøv energiberegninger her: http://klogem2.dk/silo.php category_id=6&step=8_1
Fakta om undersøgelsen
Boligejere som er i gang med eller planlægger en eller flere af følgende boligforbedringer:
Energi = 37 %
Bad = 34 %
Køkken = 32 %
Generel renovering = 29 %
Tag = 22 %
Tilbygning = 17 %
1 sal = 13 %
Kælder = 11 %
Andet = 21 %
Flere end 1.700 danskere har deltaget i Realkredit Danmarks undersøgelse på boligsitet Kloge m² i første kvartal 2010.
RÅD
Gode råd, når du skal energiforbedre din bolig:
1. Få overblik. Sørg for, at du kender til hele projektets omfang, så du ikke skifter fx vinduerne og så finder ud af, at det faktisk var hele facaden, der burde have været efterisoleret.
2. Vælg løsninger, der egner sig til dit hus. Korrekte energiprojekter er afhængige af, hvordan konstruktionen i din bolig er opbygget. Lad dig derfor ikke ukritisk inspirere af andres erfaringer.
3. Energi og arkitektur skal spille sammen. Gør op, om du helst vil bevare din bolig, som den er, eller om du vil benytte energirenoveringen til at skabe et nyt udtryk til huset.
4. Hold på varmen før varmekilden forbedres. For at nedbringe varmeudgiften, skal du sørge for den bedste og billigste varmekilde. Du kan ikke holde boligen varm, hvis den ikke er tæt og velisoleret.
5. Tilstrækkelige forbedringer. Find ud af, hvor meget isolering der skal til på fx loftet eller langs kældermuren, så du kan sørge for den rette isolering i første omgang.
6. Undgå udtjente varmekilder og installationer. Gamle oliefyr, utætte varmerør og defekte radiatorer kan give varmetab. Tjek derfor, om det fungerer, som det skal, inden du energirenoverer.
7. Pas på forkert gør-det-selv-arbejde. Efterisolerer du forkert, kan du risikere, at der opstår råd og svamp i konstruktionen.
8. Tænk ikke kun i standardløsninger. Rytterlys, ny facadebeklædning eller sky light kan sagtens være løsninger til boligen, der sænker både energiforbruget og varmeregningen.
Bliv klog på din bolig
Kloge m² er for boligejere, der ønsker at sikre og forbedre boligens værdi. På Kloge m² har boligejere muligheder for at vurdere et konkret boligprojekt, og gøre projektet til en god investering.
Læs mere om Realkredit Danmarks Kloge m²: www.klogem2.dk
Pressekontakt
Lars Majgård Kjær
Chef for ejendomsvurdering
Realkredit Danmark
Telefon: +45 45 13 95 49
E-mail: lmaj@rd.dk
Tue Aip
Senior kommunikationskonsulent
Danske Bank Koncernen
Telefon: +45 30 60 45 16
E-mail: tue.aip@danskebank.dk
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, Danske Bank, boligejere, boligejer, førstepladsen, energiforbrug, Realkredit, Tilst, energi, kommunikation,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar