onsdag den 9. februar 2011

Bambus er populært til køkkenudstyr, tekstiler og brugskunst

Kinesiske ingeniører har bygget en bro af bambus, som kan bære en 30 tons tung lastbil, og så er den endda miljørigtig i forhold til traditionel cement, da bambussen binder drivhusgassen fra atmosfæren og lagrer den i bjælkerne. Materiellet er endda 100 % nedbrydeligt.

Bambus er egentlig en græssort som kan vokse ca. 30 cm om dagen og høstes allerede efter 3–5 år. Dens egenskaber gør den helt unik for miljøet, da der ikke skal bruges bekæmpelses– eller vækstfremmende midler. Ud over at bambussen er hurtigvoksende, skylder planten op igen fra de samme rødder efter skovhugning. Det gør bambus til det næsten mest vedvarende materiale i verden.

Hos firmaet miktan.dk der længe arbejdet med import af fra Fjern Østen, finder man både ting til køkkenet, spændende brugskunst og tøj udført i bambus.
– Vi har længe arbejdet med import fra Fjern Østen, og efterhånden opbygget mange kontakter i de lande og flere af dem var meget overraskede over, at bambus ikke var mere udbredt i Danmark. Vi undersøgte markedet, og det blev starten på vores virksomhed i 2007. Vi kan i dag være stolte af at have Danmarks vel nok største sortiment i bambus produkter indenfor brugskunst, isenkram og tøj, siger Tanya Mikkelsen.

Fint håndværk

Miktan.dk importerer varerne fra Thailand, Vietnam og Kina lande der altid har været kendte for fint håndværk og hundrede års gamle traditioner inden for træbearbejdning.

– Vores køkkenudstyr som skåle, serveringsbakker og skærebrædder er lavet af fladtrykte bambus stave. Ved bearbejdningen bliver sukkeret i træet helt naturligt karamelliseret og det giver flotte farvespil i bambussen. Vi bruger den hårdeste type bambus, nemlig den kinesiske bjergtømmer der hedder "Moso". Den er 16 % hårdere end ahorn og det gør den til det perfekte materiale til for eksempel skærebrædder skånsom for knive og meget hygiejnisk. Mosobambus er ikke fødekilde eller beboelse til den truede panda bjørn, siger Tanya Mikkelsen.

Tøj af bambus

– Vores sidste tiltag til sortimentet er tøj i bambus. Bambus fibre har unikke antibakterielle, termoregulerende egenskaber som gør dem ideelle til fremstilling af undertøj, sportstøj, sokker med mere. "Vores kunder bliver overrasket over hvor blødt, elastisk og dejligt til kroppen tøjet føles" fortæller Tanya Mikkelsen fra miktan.dk.

– Bambus er et prisbilligt og miljørigtigt alternativ til traditionelt ædelt træ som bestemt ikke er uvæsentlig i vore tider, hvor ord, som drivhuseffekten, uansvarlig skovhugning og ikke mindst finanskrisen pryder overskrifter af aviser. "Vi ved godt, at vi ikke ændrer verden ved at bruge bambus, men det er måske et lille skridt på vej i den rigtige retning" afslutter Tanya Mikkelsen med at sige.

For yderligere information, billeder eller udlån af varer til fotografering kontakt venligst, Tanya Mikkelsen.
 

Læs mere her

tags: finanskrisen, Danmark, lastbil, kunst, Thailand, Kina, virksomhed, 2007, drivhusgas, Kinesiske, bakterie, atmosfære, miljø, drivhuseffekten,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar