onsdag den 21. september 2011

Populært at få tilskud til håndværkeren

Danskerne vil gerne lade staten give et nap med. Tæt på hver tredje har allerede brugt eller planlægger at bruge det nye servicefradrag, der gør det muligt at trække håndværkeres arbejdsløn fra i skat. Især energirenoveringer er et hit.

Siden BoligJobPlanen trådte i kraft for godt tre måneder siden, planlægger 25 procent af danskerne at hyre håndværkere eller andre praktiske hjælpere derhjemme, mens fire procent allerede har gjort det. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Ideen med BoligJobPlanen er, at hver voksen dansker må trække op til 15.000 kroner fra det beløb, de skal betale skat af, hvis de har haft tilsvarende udgifter til eksempelvis barnepassere eller håndværkere i årets løb. Det svarer til et direkte statstilskud til arbejdslønnen på cirka 5000 kroner i kontanter en ordning, der gavner både byggebranchen og forbrugerne.

?Hvis taget er utæt, eller vinden suser ind gennem mørnede vinduer, kan boligejerne få staten til at hjælpe med at fikse det. Det er klart, at det er populært?, siger Morten B. Valsted. Han er marketingschef hos vinduesproducenten Rationel, der har specialiseret sig i lavenergivinduer og sidste år blev belønnet med Byggeriets Energipris.

?Som forbruger kan man faktisk ende med at tjene på det, hvis man bruger tilskuddet fornuftigt?, siger han og peger på energirenovering som et oplagt sted at placere de statslige støttekroner.

Det samme gør flertallet af boligejere. En undersøgelse fra organisationen Go Energi under Klima- og Energiministeriet viste i sommer, at syv ud af ti boligejere vil bruge fradraget på at energiforbedre deres bolig. 24 procent svarede, at de har tænkt sig at renovere vinduer.

Og der er rigtig mange penge at spare på varmeregningen ved at skifte de gamle vinduer ud med nogle moderne lavenergivinduer, bekræfter Morten B. Valsted. Rationel lancerede tidligere i år en såkaldt EnergiSimulator, hvor boligejere på få minutter kan finde ud af, hvor meget varme der siver ud af netop deres vinduer. Og hvad det koster dem i kroner og ører. I et typisk parcelhus med oliefyr og 70?er-vinduer vil nye vinduer eksempelvis medføre en årlig besparelse på over 5000 kroner. Et beløb, der kun stiger i takt med energipriserne.

?Når energipriserne kun bliver ved med at stige, og staten nu er villig til at spytte i kassen og bidrage til håndværkernes arbejdsløn, begynder det virkelig at kunne betale sig at investere i den gode energi derhjemme?, siger Morten B. Valsted.

?Det kan i hvert fald godt blive dyrt at lade være?.

Nye vinduer en god forretning

- Et typisk dansk parcelhus på 150 m2 kan få nye lavenergivinduer og ?døre for cirka 55.000 kroner.
- Monteringen vil typisk koste omkring 15.000 kroner i arbejdsløn til håndværkeren. Det kan med den nye BoligJobPlan trækkes fra på selvangivelsen, hvilket svarer til at få et direkte tilskud på 5.000 kroner.
- For et hus med oliefyr og vinduer fra begyndelsen af 70?erne vil de nye vinduer yderligere give en besparelse på over 5000 kroner på varmeregningen hvert år.

Sådan får du tilskud til håndværkeren:

- Du skal ikke søge om at få del i statens støttekroner. Alle voksne over 18 år kan på deres selvangivelse trække op til 15.000 kroner fra det beløb, de skal betale skat af.
- Hvis en familie med to voksne trækker i alt 30.000 kroner fra i skat, vil det svare til et kontant tilskud på cirka 10.000 kroner.
- Sørg for at vælge en håndværker, der er momsregistreret og har et CVR-nummer.
- Og husk at gemme kvitteringen fra din håndværker som dokumentation over for SKAT. Kvitteringen skal specificere, hvad der er materiale, og hvad der er arbejdsløn. Kun sidstnævnte kan du trække fra i skat.
- Beløbet skal angives på selvangivelsen for det år, betalingen falder også selvom arbejdet måske er udført året forinden.
- Du kan få glæde af fradraget allerede nu, hvis du indberetter de forventede samlede udgifter til håndværkerens arbejdsløn på din forskudsopgørelse (rubrik 456).
- Servicefradraget gælder frem til 2013, så du kan altså trække op til 15.000 kroner fra i skat i både 2011, 2012 og 2013.

Læs mere her

tags: 2011, 2013, boligejere, boligejer, 2012, penge, moms, energi, SKAT, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar