mandag den 15. november 2010

Solens varme er gratis ? brug den

Frost og kulde venter lige om hjørnet. Det betyder også ekstra pres på varmeregningen, der sidste år sprængte husholdningsbudgetterne i rigtig mange familier. Men der er hjælp at hente. Med lidt indretning, omtanke og nye energirigtige vinduer er det muligt at spare op imod 25% på varmeregningen. Dermed kan det hurtigt blive en god forretning at skifte vinduerne ud, viser beregninger fra både Energisparebolig.dk og Spar Nord.

Byggematerialer herunder vinduer er i dag blevet meget energirigtige. Det skyldes blandt andet kravene i det nye bygningsreglement, der træder i kraft ved årsskiftet. De nye regler har stort fokus på boligernes energitab og det samlede varmeregnskab. Kort fortalt gælder det om at udnytte så meget af den gratis varme som muligt og samtidigt sikre, at der ikke kommer kulde ind.

Selv vinduer med kun 20 år på bagen kan være de rene energifælder. En familie med et almindeligt parcelhus fra før 1990 kan spare omkring 4500 kr. pr. år i varmetab alene på at udskifte de gamle vinduer med nye energirigtige af slagsen. Dermed er investeringen på omkring 60.000 kr. relativt hurtigt tjent hjem igen, viser et konkret regneeksempel fra Spar Nord.

Solen som varmekilde
En ting er vinduernes egenskaber i forhold til at holde på varmen. Et andet og lige så vigtigt aspekt, som også tæller med i det samlede varmeregnskab, er deres evne til at udnytte solens varme inde i boligen. Solens stråler spreder dagligt energi ud over hvert enkelt parcelhus, der svarer til 5-10 gange husets energiforbrug. Vi kan udnytte en lille ekstra flig af de gratis glæder fra oven, men det kræver lidt omtanke og nogle overvejelser i forhold til indretningen af boligen og valget af vinduer.

Solen står jo lavere om vinteren, og dermed kommer strålerne længere ind i huset. Det giver både bedre udnyttelse af varmen, men også mere lys i hjemmet i den mørke tid , fortæller salgsdirektør Thomas Olesen i Jydsk Vindueskompagni, som er en af landets førende vinduesproducenter med butikker over hele landet.

Ved vinduer, der vender mod øst og vest, kan man udnytte morgen- og aftensolens stråler ved at bruge lyse farver på gulve og vægge. Det reflekterer lyset bedre og giver en mere effektiv udnyttelse, forklarer han.

Mod syd får man mest ud af solen ved at have store vinduespartier. Vi anbefaler, at man vælger 2-lags energiruder. De tillader solens varme at trænge ind i rummet uden at slippe ret meget ud igen. Samtidig er det mest fornuftigt, at væggene er murede eller af beton, da det holder bedst på varmen. Et klinkegulv er også rigtig godt til at lagre varmen i længere tid fortæller Thomas Olesen.

Luk lyset ind mod nord
Mod nord derimod skinner solen ikke med ret meget. Derfor anbefaler Thomas Olesen, at man vælger vinduer med 3 lag glas, der har en ekstremt høj isoleringsevne:

Så kan man til gengæld forsvare at have større vinduer mod nord, der traditionelt set altid er den mørke side af huset. Det vil give mere lys og luft i boligen, som jo er til gavn for både indeklimaet og vores velvære, fortæller han.

Det er særdeles kompliceret at beregne boligens samlede varmeregnskab. Derfor er det bedste råd at søge professionel rådgivning, hvis man overvejer at renovere eller bygge om. I Jydsk Vindueskompagnis butikker landet over står fagpersonalet klar til at give gode råd om energibesparelser, og det er ganske gratis.

Relevante links:
www.sparnord.dk/privat/produkter/bolig/energirigtig_boligraadgivning/vedligehold/vinduer/" target="_blank">https://www.sparnord.dk/privat/produkter/bolig/energirigtig_boligraadgivning/vedligehold/vinduer/

href="http://www.energisparebolig.dk/da-DK/Vinduer/DetSparerDu/Sider/Saadanseroekonomienud.aspx" target="_blank">http://www.energisparebolig.dk/da-DK/Vinduer/DetSparerDu/Sider/Saadanseroekonomienud.aspx



Læs mere her

tags: direktør, regnskab, energiforbrug, energi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar