Spi + gro = Spigro
Når det drejer sig om et gartneri er additionen spi + gro = Spigro. Spi for spire og gro for gro. Hvor enkelt kan det være. Og dog.
Et andet regnestykke med samme resultat er Spi for efternavnet Spile og gro for gro. Her er facit også Spigro, men nu navnet på et gartneri med adresse på Rugårdsvej nummer 412 i Korup i den vestlige periferi af Odense.
Gartneri i 50 år
Gartneriet er ikke umiddelbart nemt at få øje på fra en trafikeret ind- og udfaldsvej til den fynske hovedstad. Men spiles øjnene godt op, dukker der bag en høj hæk og nogle endnu højere træer 4.000 kvadratmeter væksthuse af både træ og aluminium frem. Det ældste væksthus er omkring et halvt hundrede år, eller lige så gammelt som det oprindelige gartneri på matriklen.
Men siden 1982 har der stået Karen og Peter Spile på dørskiltet. Og står det til parret, skal det ikke de første mange år pilles ned. For i en turbulent tid for dansk gartnerierhverv, er det Karen og Peter Spiles ønske og håb, at deres lille gartneri fortsat kan brødføde familien.
Hvis bare vi kan leve af 4.000 kvadratmeter væksthuse og 8.000 kvadratmeter friland med kulturer, vi kan lide at arbejde med, ønsker vi os bestemt ikke mere. For på den måde har vi et frit og godt liv lyder det samstemmende fra Karen og Peter Spile, der på gartneriet får hjælp af Ole Halkjær Nielsen, der også er uddannet gartner.
Gartner ved en tilfældighed
Når ordet "også" bruges, er forklaringen, at både Karen og Peter Spile er uddannede gartnere. Karen Spile som datter af legendariske Poul Madsen, Gartneriet PKM, mens Peter Spile, som han selv udtrykker det, blev gartner ved en tilfældighed.
Efter studentereksamen fik jeg et sommerjob i et gartneri på Sjælland, og jeg blev så begejstret for arbejdet, at jeg endte med at gå i lære som gartner. Fagets teori fik jeg ind på Vilvorde Gartnerskole, hvor jeg også mødte Karen. Så alene af den grund var det et godt erhverv, jeg valgte lyder det fra en glad og tilfreds Peter Spile.
Da Peter Spile satte punktum for den praktiske uddannelse som gartner, blev det for både ham og Karen til et ophold på Gartnerskolen Søhus for at erhverve det grønne bevis. Men før Karen og Peter Spile i 1982 fik fødderne under eget bord blev det til et års arbejde som gartner på New Zealand fulgt op af yderligere et halvt år som turister i Australien, USA og Canada.
I dag er det fortrinsvis Peter Spile, der har sin daglige gang i gartneriet. Det er kun, når der er brug for en ekstra hånd, Karen hjælper til.
Jeg har taget en treårig uddannelse som yoga-lærer, og underviser blandt andet på AOF´s aftenskole. Og det har jeg det virkelig godt med lyder det fra en tilfreds Karen Spile
Nichekulturer
Som en naturlig konsekvens af, at Gartneriet Spigro ikke er i besiddelse af nogen væsentlig automatisering, og dermed uden mulighed for at tjene penge på store kulturer, har Peter Spile koncentreret sig om såkaldte nichekulturer.
Gartneriets hovedkultur er Lav Krassula, hvis latinske navn er Crassula Schmidtii, der begynder deres liv inden døre og gøres færdig om sommeren i bede med vanding på friland, hvor sollys er med til at gøre farverne i plantens mange små blomster stærke og intense. Lav Krassula er en tuedannende sukkulent.
Da produktion på friland af naturlige årsager på grund af et skiftende dansk vejrlig er forbundet med en ikke ubetydelig risiko, har vi forsynet gartneriets ældre træhuse med tage, der kan åbne og lukke siger Peter Spile.
Lav Krassula, der findes med blomster i mange versioner på palettens hvide, røde, lyserøde og lilla farver, er fra forår til frosten sætter ind velegnet til udplantning i bede og krukker. Planten bliver specielt anvendt i den sidste del af udplantnings-sæsonen.
Gartneriet sælger hvert år omkring en kvart million færdige Lave Krassula til eksport og omkring 100.000 småplanter til andre gartnerier. i Vinterhalvåret produceres endvidere cirka 50.000 Crassula Rosularis, der dufter, og 50.000 Hatiora, som er en pindsvinekaktus.
Peter Spiles interesse for forædling fører også til nye, beskyttede sorter af Crassula-arten.
Festival fordi det er sjovt
Karen og Peter Spile har hvert år siden starten i 1999 deltaget på Blomsterfestivalen i Odense. Dels som leverandør af planter, men de sidste fire år endvidere med egen stand.
Vi er med på Blomsterfestivalen, fordi det er en sjov oplevelse, men også fordi vi gerne vil være med til at skabe en eventyrlig event i Odense lyder det fra Peter Spile.
Læs mere her
tags: USA, Odense, uddannelse, Sjælland, New Zealand, Canada, selvstændig, hovedstad, Australien, penge,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar