tirsdag den 19. marts 2013

Fuglefrø kan give allergi

Fødevarestyrelsen har igen i 2013 fundet frø af den allergifremkaldende plante, bynke-ambrosia i foder til vilde fugle.

Frøene fra planten må kun i begrænset omfang forekomme i fuglefrø. Men i 3 ud af 30 prøver fandt Fødevarestyrelsen et så højt indhold, at det udløste et stop for salget af produkterne.
Bynke-ambrosia er en invasiv plante, som ikke naturligt findes i Danmark, men som let kan etablere sig her. Plantens pollen er kraftigt allergifremkaldende. I 2012 trådte der EU-regler i kraft med grænseværdier for indhold af bynke-ambrosia i foder.
Dengang undersøgte Fødevarestyrelsen 15 partier fuglefrø. Fire havede et indhold af bynkeambrosia der var så højt, at partierne skulle trækkes tilbage fra markedet.

Bynke-ambrosia vokser vildt i flere af de områder i Europa, hvor der er solsikkeproduktion. Fødevarestyrelsen har derfor vurderet, at risikoen for indhold af bynke-ambrosia har været knyttet til solsikkefrø i produkterne.

- Virksomhederne har haft meget fokus på at få renset solsikkefrøene inden denne sæson og i vores stikprøver fra 2013 er indholdet af bynke-ambrosia i solsikkefrø lavere end tidligere konstateret, forklarer Henrik Dammand Nielsen, Kontorchef i Fødevarestyrelsen. I 2013 er det primært i blandede produkter til vildfugle, som Fødevarestyrelsen har fundet for meget bynke-ambrosia i.
Om Bynke Ambrosie
Sådan ser planten ud og sådan bekæmper du den

Kontakt

​Henrik Damman Nielsen, 7227 6684

Læs mere her

tags: Danmark, Europa, 2013, EU, 2012, Fødevarestyrelsen, allergi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar