torsdag den 20. februar 2014

Altan løfter ejerlejligheder 91.000 kr. i pris

ANALYSE: Altan trækker prisen hjem i hovedstaden – og sælger lejligheden hurtigere
Lejligheder med altan sælger hurtigere, med et mindre afslag og til en højere kvadratmeterpris end lejligheder uden altan.

Det viser en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden home, der har set nærmere på alle kædens lejlighedshandler i Københavns og Frederiksberg kommuner det seneste år (2013-handler).

Analysen viser, at kvadratmeterprisen for altan-lejligheder ligger 1162 kr. højere – svarende til 4,3 %.

- For en lejlighed på 78 kvm.* betyder det en ekstrapris på godt 91.000 kr. med altan.

*Ejerlejligheder uden altan var i snit på 78 kvm. og kostede 2.088.000 kr.

En standardaltan på 1,5 meter gange 3 meter koster fra 100.000 kroner incl. moms, mens en fransk altan kan fås fra 40.000 kr., oplyser Altan.dk.

"Typisk betaler det sig at få monteret en altan, hvis det ellers er muligt. Investeringen er omtrent tjent hjem, men det store gevinst kommer naturligvis af herlighedsværdien – af det ekstra uderum til lejligheden," siger relationschef Mads Ellegaard i home og tilføjer:

"En altan slår også igennem, når lejligheden en gang skal sælges. Altaner trækker i køberne – de bliver solgt hurtigere, med et mindre afslag og altså til en højere pris."

FAKTA: Ejerlejligheder med og uden altan

Kvm-priser
- Uden altan: 26.769 kr.
- Med altan: 27.931 kr.

Salgstid
- Uden altan: 86 dage
- Med altan: 75 dage

Pris afslag – fra udbudt til salg til solgt:
- Uden altan: 3,4 %
- Med altan: 3,0 %

Kilde: home, home-handler i 2013, Københavns og Frederiksberg kommuner, projektsalg er ikke medregnet i opgørelsen

home fremhæver, at der er tale om et gennemsnit, og at afkastet af altan-investeringen svinger alt efter den enkelte lejlighed.

"De omtrent 100.000 kr. er en anslået værdi-beregning, for der vil naturligvis være forskel fra lejlighed og lejlighed i den virkelige verden. Nogle lejligheder vil en altan være en kæmpe gevinst, for andre vil den betyde mindre," siger Mads Ellegaard.

home vurderer, at merværdien af en altan i København by kan svinge mellem 20 – 300.000 kr. afhængig af størrelse, placering, og hvilken størrelse lejlighed der er tale om.

En stor (ca. 1,5 x 3,0 kvm.) solrig altan på en "familie-lejlighed" på 4-5 værelser har en væsentlig højere værdi, end hvis det er på en 2 værelses lejlighed.

Flere end hver anden af de solgte ejerlejligheder hos home har altan. Jo ældre lejlighederne er, jo færre har altan. Lejlighederne uden altan er i snit fra 1914, mens lejlighederne med altan i snit er 41 år yngre (fra 1955).

De fleste projektlejligheder, ofte nyopførte, har i øvrigt altan, viser homes tal, med en altan-andel på 90 %. Projektlejligheder indgår ikke i talmaterialet til analysen.

Læs mere her

tags: København, 2013, Frederiksberg, hovedstad, moms,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar