onsdag den 5. december 2012

Antallet af indbrud stiger med 47 procent lige nu

Landets indbrudstyve er i gang med årets travleste tid. Antallet af indbrud stiger nemlig voldsomt i årets sidste kvartal det viser indbrudsstatistikken år efter år. Årsagen er, at danskerne er for dårlige til at sikre deres hjem mod ubudne gæster.

I de sidste tre måneder af 2011 oplevede gennemsnitligt 162 danskere per dag at komme hjem til et gennemrodet hjem. Sammenlignet med årets tre øvrige kvartaler er det er stigning på 47 procent, idet det gennemsnitlige indbrudstal var 110 per dag i 2011. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med 2010 steg antallet af indbrud med ti om dagen i de sidste tre måneder af 2011 til samlet 14.906 indbrud. Det er godt en tredjedel af det samlede antal indbrud i 2011, hvor tallet endte på 45.173 indbrud i private hjem.

De foreløbige tal for 2012 viser, at antallet af indbrud indtil videre er på niveau med 2011. I løbet af årets tre første kvartaler er der begået 29.988 indbrud, hvilket svarer til 109 om dagen.

Dermed har vi ingen grund til at forvente andet, end at julemånederne igen i år vil blive plaget af indbrud. Danmark har det højeste antal indbrud per 100.000 indbyggere i Europa, og ifølge Det Kriminalpræventive Råd er det ganske simpelt, fordi danskerne ikke sikrer sig selv godt nok, siger teknisk konsulent fra Sikringsgruppen i TEKNIQ Mads Risgaard Knudsen.

Han tilføjer, at mens antallet af indbrud i private hjem stiger, så falder antallet af indbrud i virksomheder. I 2010 var der i årets tre første kvartaler indbrud i 25.067 forretninger og lignende, i 2011 faldt tallet til 20.447 indbrud og i 2012 er tallet helt nede på 16.473 indbrud. Det er et samlet fald på 52 procent på tre år.

Årsagen til den udvikling er formentlig, at virksomhederne i dag sikrer sig langt bedre mod indbrud, og dermed er de ikke-sikrede private hjem blevet lette mål for indbrudstyve, siger Mads Risgaard Knudsen.

Han råder derfor de private til at få sikret deres hjem, hvis de vil undgå indbrud både i juletiden men også resten af året.

Det behøver ikke være nogen stor opgave at få klaret de mest basale ting, der kan sikre mod indbrud. Og ofte skal der bare små ting til, før man står langt bedre, siger Mads Risgaard Knudsen, der påpeger, at for mange tror, det er tilstrækkeligt at få installeret en alarm:

En professionel alarm har den primære effekt, at tyven sandsynligvis kommer hurtigt ud af boligen igen, men det er andre ting, der sikrer, at tyven slet ikke kommer ind. Derfor bør en alarm ikke være den eneste sikring i et hjem, siger Mads Risgaard Knudsen, der råder danskerne til at læse om for eksempel Nabohjælp på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside www.stopindbrud.dk

Sikringsgruppen i TEKNIQ har desuden opstillet en række gode råd til, hvordan private kan sikre sig mod indbrud. Her kan du læse, hvad du skal gøre for at sikre dit hjem bedst muligt:

Vinduer og døre:
Du skal sikre dig, at dine vinduer og døre har solide karme, rammer og beslag, ligesom låsen skal være solid. Vinduer kan udstyres med et indvendigt låsesystem. Når du forlader hjemmet, skal du sikre dig, at alle døre er låst og vinduer er lukkede. Jo sværere det er for tyven at komme ind i boligen og ud igen, desto mere sandsynligt er det, at han dropper forsøget.

Lys:
Lys er et af de mest effektive værn mod indbrud og både billigt og let at sikre. Skiftende indendørs lys sikrer, at hjemmet ser beboet ud, mens udendørs lamper med bevægelsessensorer sikrer, at tyven ikke kan bryde ind i ly af mørket. Husk også, at et højt hegn eller en hæk giver skjul for tyven sørg derfor for, at dit hus er synligt fra vejen og for naboer.

Derfor er rådet fra TEKNIQs Sikringsgruppe, at man installerer udendørs lamper med bevægelsessensorer, som tænder, når nogen nærmer sig. Desuden skal man udstyre det indendørs lys med automatik, så lyset tænder og slukker automatisk, når man ikke er hjemme. Et konstant lys kan afsløre, at hjemmet er ubeboet.

Skab liv:
Tyve går efter boliger, hvor det er tydeligt, at der ikke er nogen hjemme. Derfor er det vigtigt at narre tyven, hvis du ikke er hjemme. TEKNIQs Sikringsgruppe foreslår derfor, at man indstiller elektroniske apparater til at tænde og slukke på samme vis som lysene. Det gælder især radio og tv. Desuden er det vigtigt at lave aftaler med naboer eller andre om at få ryddet indkørslen, lægge skrald i skraldespande, tømme postkas-sen og eventuelt parkere en bil i din indkørsel. På den måde er der ingen tydelige tegn på, at hjemmet er ubeboet.

Generelt:
Det er vigtigt, at du undgår at fortælle på din telefonsvarer, på Facebook eller andre lignende steder, at du er bortrejst. Har du afsløret, at du ikke er hjemme, har du øget din risiko for indbrud markant. Hvis det er muligt, kan du viderestille din fastnettelefon til din mobil.


Tyverialarm:
Tyverialarmer forhindrer ikke indbrud alene, men den har en forebyggende effekt og fortæller dig hurtigt og effektivt, hvis der har været ubudne gæster. Det er vigtigt at huske på de øvrige råd, selvom du installerer en alarm. En tyverialarm med et skilt, der viser installatørens navn, er nyttig på den måde, at tyven ofte vil fravælge en bolig med alarm, hvis nabohusene ikke har. Tyverialarmers primære effekt er dog, at de stresser tyven under et indbrud og derfor sikrer, at tyven kommer hurtigt væk igen, så han ikke når at rode hele hjemmet igennem, ødelægge ting og lignende. Tyverialarmer skal kombineres med lys og lyd, som bør være i et omfang, der stresser selv den mest ihærdige indbrudstyv.

Hvis du vil installere en alarm, er det vigtigt, at du tager kontakt til din lokale installatør, så du sikrer dig, at du får den mest effektive alarm til den rigtige pris, ligesom du får en alarm, der er designet til at sikre dit hjem bedst muligt. Alle alarmer passer ikke til alle hjem, så det er vigtigt, at du søger rådgivning.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2011, Europa, indbrud, radio, Facebook, Danmarks Statistik, 2012, virksomhed, stress,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar