onsdag den 13. august 2014

Undgå pesticider – dyrk grøntsagerne selv

Den øgede opmærksomhed på pesticider i vores frugt og grønt fra supermarkederne, får flere og flere danskere til at ville dyrke deres egne grøntsager. De gamle køkkenhaver er på vej tilbage i villakvartererne, skolehaver opstår, og altankasserne dyrkes i byerne. Landsforeningen Praktisk Økologi oplever en stor interesse fra danskerne i at dyrke haven. Den øgede opmærksomhed på pesticider i vores frugt og grønt fra supermarkederne, får flere og flere danskere til at ville dyrke deres egne grøntsager. Køkkenhavernes popularitet blomstrer.

De gamle køkkenhaver er på vej tilbage i villakvartererne, skolehaver opstår, og altankasserne dyrkes i byerne. Rigtig mange danskere har i sommerferien høstet deres hjemmedyrkede kartofler, gulerødder, salat og ærter, og der tegner sig en tydelig tendens: vi vil have rene råvarer, vi selv dyrker.

"Vi oplever en stor stigning i interessen for ikke bare at dyrke sin have, men også at dyrke den økologisk", fortæller Trine Krebs, der er formand i Landsforeningen Praktisk Økologi, hvis formål bl.a. er at inspirere danskerne til at dyrke haven.

Foreningen har eksisteret siden 1988, og netop i disse år vokser antallet af medlemmer betragteligt. Den gamle tradition med at dyrke maden selv er ved at vende tilbage.

"Det er tydeligt, at der i disse år er en reaktion på de mange historier, der dukker op om sprøjtegifte. Folk bliver bekymrede og begynder at undersøge om der er alternativer. Det går op for dem, at det faktisk er ganske lige til selv at dyrke grøntsagerne, og at det er hyggeligt og sjovt at arbejde i køkkenhaven. Pludselig får de øjnene op for, at de selv kan dyrke deres salat, krydderurter, gulerødder, kartofler og æbler og meget mere i haven. Uden det store besvær. For det er slet ikke så svært at komme i gang, som nogle tror. Og glæden ved at gå ud i haven og hente sine krydderurter, gulerødder eller squash til aftensmaden er noget helt særligt. ", fortæller Trine Krebs.

Hun tror også, at en del af årsagen til, at flere begynder at dyrke køkkenhave er, behovet for nærhed og at stresse af.

"Mange børnefamilier finder stor glæde i at have en køkkenhave, hvor de sammen glæder sig over de første spirer, og senere nyder at gå ud i haven og udvælge aftenens måltid. Havearbejde er muligvis fysisk hårdt, men det er mentalt afslappende. For mange er det helt perfekt at koble af efter dagens mange stressende gøremål med familiehygge i køkkenhaven. "

Læs mere her

tags: 1988, råvarer, supermarked, stress, sommerferie, sprøjtegift, gulerødder, krydderurter, økologi, frugt, æble, salat,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar