fredag den 8. juni 2012

Skatteudspil er lille bump for boligmarkedet

SKATTEREFORM: Lang indfasning betyder, at regeringens skattereform ikke umiddelbart kommer til at skade boligmarkedet tværtimod kan afklaring om skatter gavne

Sådan lyder vurderingen fra Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.

"Ændringer og usikkerhed er ellers altid gift for boligmarkedet. Det får både købere og sælgere til at forholde sig afventende," siger Mads Ellegaard og fortæller, at boligmarkedet for eksempel gik fuldstændig i stå under sidste valgkamp, fordi begge fløje luftede idéer, som kunne være til gavn for boligejerne, hvorfor alle ville vente med at købe hus.

Forholder man sig til det konkrete i regeringens nye udspil, ser det faktisk ikke helt skidt ud for boligmarkedet, vurderer home-chefen.

"Isoleret set er udhulningen af rentefradraget selvfølgelig dårligt nyt for boligejerne - og for folk, som regner med at blive boligejere. Men det ser heldigvis ud til, at reformen kompenserer andre steder for den indkomstgruppe, som især vil blive ramt," siger Mads Ellegaard med henvisning til de bebudede lettelser i topskatten:

"Det ser med andre ord ikke ud til, at de økonomiske konsekvenser af skattereformen bliver så slemme for nuværende og kommende boligejere."

home mener, det er klogt, at regeringen først planlægger at indfase udhulningen af rentefradraget i 2017.

"Det giver noget ro på markedet, at der under alle omstændigheder først er tale om forandringer langt ude i fremtiden. Og hvis det bliver vedtaget, så har folk også lang tid til at vænne sig til det," siger Mads Ellegaard, der nu blot håber på en hurtig afklaring:

"Får vi den, kan vi komme hurtigt tilbage på sporet i den begyndende bedring på boligmarkedet, vi var begyndt at se, og debatten om reformen kan vise sig blot at have været et 'lille bump' på vejen."

Samme meldinger kommer fra Realkredit Danmark.

"Den negative priseffekt på boligmarkedet vil være marginal over de kommende år, og at den effekt, der vil være, primært vil komme til udtryk blandt de relativt dyre boliger. Gennemføres forslaget i sin nuværende form, så er det ikke noget, der gør, at vi frygter, at stabiliseringen af det ellers hårdtprøvede boligmarked vil trække endnu længere ud i tid. Rent faktisk kan der komme en mindre positiv sideeffekt af, at der skabes større klarhed omkring den fremtidige boligbeskatning," siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

FAKTA: Skattereform på boligmarkedet

Regeringen foreslår, at rentefradragsretten gradvist reduceres fra 25,7 % til 20,6 % i perioden fra 2017-2020. Det gøres for renteudgifter over 50.000 kroner for enlige og 100.000 kroner for par. Derudover fastholdes skattestoppet på ejendomsværdiskatten frem mod 2020, og der ændres heller ikke på grundskyldsbeskatningen.

Konsekvenserne af en lavere rentefradragsret er isoleret set negativ for boligmarkedet. Priseffekten på den korte bane holdes dog i ave af fradragsgrænsen, som sikrer, at en stor del af renteudgifterne stadig kan trækkes fra til cirka 33,7 % samt af det generelle lave renteniveau. Dertil kommer, at der er lang tid til en indfasning af forslaget, og den mindre negative priseffekt vil dermed komme gradvist snigende over en længere årrække.

Med udgangspunkt i et renteniveau i omegnen af 4 % - et nogenlunde "normalt" renteniveau - og "normale" lånestørrelser på cirka 1-3 mio. kroner vurderes den negative priseffekt på huse til op mod 0,3 %-point og stigende til 2 % i takt med, at fradragsgrænsen udhules over tid. Det er en alt andet lige betragtning - og det er værd at huske på, at der i en sådan beregning ikke indgår den positive effekt af lavere skat på indkomst.

Læs mere her

tags: Danmark, retten, økonomi, boligejere, renten, 2020, boligejer, skatter, boligmarkedet, 2020, regeringen, Realkredit, regering, topskat, kommunikation, SKAT, beskatning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar