lørdag den 7. november 2015

Jagten på den perfekte streg


Dansk Plakatkunst fejrer 3 års fødselsdag som pioner for det kulturbevarende arbejde med at opstøve sjældne gamle plakater og give dem nyt liv som genoptryk. Der er stor efterspørgsel på plakaterne, som med deres næsten nutidige grafiske udtryk passer perfekt til den moderne boligindretning.Det hele startede med én mands kærlighed til plakater og hans ønske om at dele sin plakatglæde med andre. Nikolaj Pors begyndte at samle på plakater i midten af 80'erne, da han var 20 år, og i alle årene har det været hans store drøm at dele sin begejstring for plakatperlerne med andre.

Med Dansk Plakatkunst er Nikolajs drøm blevet til virkelighed. Han har opstøvet over 100 originale plakater fra 1900-tallet, der kun var tiltænkt et kort liv som reklameplakater på byens plankeværker og plakatsøjler, men som nu lever videre som kvalitets-genoptryk. Der har siden lanceringen for 3 år siden været en overvældende interesse for projektet både i pressen, i plakatsamler-kredse og blandt plakatelskere, der med genudgivelserne af plakaterne endelig har mulighed for at købe dem til deres stue.

"Jeg er henrykt og også overrasket over, at min 30 år gamle kærlighed til plakaterne på så kort tid nu deles af så mange," siger Nikolaj Pors.

Lancering på Designmuseet

Det var ellers med en vis ydmyghed og nervøsitet, Nikolaj Pors og hans partner i firmaet Troels Rasmussen præsenterede den første bølge af genoptrykte danske plakater i november 2012.

Projektet blev sat i søen i den store sal på Designmuseum Danmark. Langs væggene, op ad bordben og ovenpå stolene var opstillet de 80 plakater, som var udvalgt til første omgang. De fleste af dem havde ikke været til at opdrive i generationer, og initiativtagernes nervøsitet blev hurtigt gjort til skamme.

Plakatperlerne fik kun lovord med på vejen - ikke mindst fra museets bibliotekschef Lars Dybdahl og billedkunstner Per Arnoldi.

"Det giver hjertet et lille løft! Flot gennemført i en utrolig høj kvalitet. Tillykke!" sagde plakatkunstner Per Arnoldi i sin tale – der nærmest blev en festtale - ved lanceringen af Dansk Plakatkunst.

Siden lanceringen er der kommet flere sjældne plakater til, f.eks. det eneste overlevende eksemplar af Aage Lunds hummer-plakat fra 1917, som vi fandt hos kunstnerens oldebarn, samt reklameplakaten for Løve Strømper af Gerda Wegener, der er aktuel både på lærredet med "The Danish Girl" og på udstillingen på ARKEN i Ishøj.

Gerda Wegener tegnede ganske få danske plakater, hvoraf Løve Strømper er den mest sjældne. Også i dette tilfælde er vi temmelig sikre på, at vi har fundet den sidste overlevende plakat og fået lov til at genoptrykke den.

I alt er der nu mere end 100 motiver, der kan købes i genoptryk på danskplakatkunst.dk - og der kommer hele tiden flere til. Folkene bag projektet laver selv opsøgende arbejde, men modtager også tip fra både drevne plakatsamlere og fra private, der måske falder over en sammenrullet plakat på loftet.

Det er dog ikke nok, at en plakat er gammel, for at den kan blive erklæret egnet til at blive genoptrykt. De to vigtigste kriterier er, at den skal være sjælden, og den skal være smuk. Plakaten skal jo ikke bare klistres op udenfor på et plankeværk – den skal indenfor i vores stuer, i glas og ramme.

Om Dansk Plakatkunst

Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler – skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk og et nutidigt stilrent design. Her er enestående og unikke værker fra dansk plakatkunsts storhedstid. Mange af plakaterne har ikke været tilgængelige i generationer, men er nu fundet frem og restaureret, så de står lige så stærke og smukke, som da de blev skabt.

Det ligger i plakatens ånd, at den er et spejlbillede af sin tid. Plakaterne er vidnesbyrd om det 20. århundredes udvikling og er levende tidslommer fra vores fælles kulturhistorie. De relancerede plakater er en guldmine af sjove historier om tidens begivenheder, produkter og film.
Plakaterne bestilles i webshoppen danskplakatkunst.dk og leveres indrammet til døren.



Læs mere her

tags: Danmark, kunst, 2012, museum, Design,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar