De fordelagtige skatteordninger, som mange danskere benytter ved forældrekøb, gælder ikke for andelsboliger. Se dig derfor godt for, hvis du køber en andelslejlighed, som du efterfølgende vil leje ud til dit barn. Når du udlejer en helårsbolig, vil SKAT i langt de fleste tilfælde betragte det som selvstændig erhvervsvirksomhed. Men det gælder bare ikke for udlejning af andelsboliger. Det afgjorde Skatterådet tilbage i 2012, hvor man lagde vægt på, at det er andelsboligforeningen, der ejer ejendommen, og ikke andelshaveren, som alene har en brugsret til en lejlighed. Udlejning af en andelsbolig bliver derfor sidestillet med fremleje af en lejlighed, forklarer advokat og skattespecialist Lars Emde Poulsen fra ADVODAN i Slagelse.
"Rent økonomisk betyder det, at I som forældre skal være opmærksomme på, at I ikke kan anvende virksomheds- eller kapitalafkastordningen ved udlejningen, og at I ikke kan fradrage eventuelle underskud, der måtte opstå i forbindelse med udlejningen, " siger Lars Emde Poulsen.
Fordele gælder ikke
De skattemæssige fordele ved at benytte virksomhedsordningen er i hovedtræk, at man kan opnå højere skatteværdi af rentefradrag på lån, der indgår i virksomhedsordningen. Derudover kan man lade hele eller en del af overskuddet blive stående i virksomheden mod betaling af en foreløbig virksomhedsskat.
Kapitalafkastordningen er et andet valgfrit og forenklet alternativ til virksomhedsordningen. Hvis man ønsker at benytte disse ordninger ved forældrekøb, skal man altså ikke investere i en andelsbolig, påpeger advokaten.
Hold øje med vedtægterne
Som køber, skal man ifølge Lars Emde Poulsen, også være opmærksom på, at nogle andelsboligforeninger ikke tillader forældrekøb.
"Det kan ses af vedtægterne, om en forening har et forbud mod udlejning. Er der det, kan der ikke laves et forældrekøb. I det tilfælde kan det være relevant at give dit barn et rentefrit anfordringslån i stedet, hvorefter dit barn selv køber sig ind i andelsboligforeningen," råder han.
Andre eksempler
Ud over andelsboligerne er der også andre former for udlejning af fast ejendom, der ikke bliver betragtet som selvstændig erhvervsvirksomhed. Det gælder fx udlejning af værelser i ejerens private helårsbolig, udlejning af helårsboligen i en del af indkomståret, eller ved udlejning af fritidshuse, som ejeren også selv benytter. Her er det ligningslovens særlige regler for opgørelse af indtægter og udgifter, der gælder.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar