home ser mange forældrekøb af 3-værelses lejligheder. Og det er der god fornuft i, viser en analyse fra RD
Det er en god idé at gå i XL, når man har planer om et forældrekøb af en lejlighed altså at vælge en lejlighed på for eksempel 80 kvadratmeter frem for en på 50 kvadratmeter, viser en analyse fra home og Realkredit Danmark.
Nye tal for forældrekøb i 2011 og 2012 i home viser, at en forældrekøbt lejlighed i gennemsnit er på 2,3 værelser.
Det betyder altså, at nogle forældrekøbere opgraderer i forhold til den klassiske 2-værelses studielejlighed. Den gennemsnitlige størrelse for lejligheder solgt i år hos home ligger på 65 kvadratmeter.
Totaløkonomien i at købe en 3-værelses lejlighed og lade barnet dele den med en kammerat er ofte bedre, end hvis man køber en 2-værelses lejlighed, hvor barnet bor alene. Og det har en del forældre bemærket. Selv om den 2-værelses lejlighed stadig er den klassiske forældrekøbslejlighed, går mange en størrelse op, siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.
Hver 3. forældrekøbte ejerlejlighed i home er på mindst tre værelser.
En analyse fra Realkredit Danmark viser, at det ofte også kan betale sig for barnet, hvis forældrene køber en større lejlighed, hvor barnet kan fremleje det ene værelse. På den måde deles den månedlige husleje samt udgifter til el, vand, varme, licensbetaling og internetabonnement.
Ifølge Realkredit Danmarks beregninger kan sønnen eller datteren spare omkring 1.090 kroner pr. måned, hvis lejligheden på 80 kvadratmeter deles med en i forhold til at bo alene i en lejlighed på 50 kvadratmeter.
Tabel: Lejers økonomi
Størrelse
50 kvm
80 kvm*
Husleje
5.000
8.000
Boligsikring
-750
-936
El, varme og vand
800
1.200
Medielicens
196
196
Internet
150
150
Udgifter pr. lejer
5.396
4.305
Note: Udgifter pr. lejer er beregnet for en lejlighed i København.
*To lejere i lejligheden på 80 kvm.
Kilde: Realkredit Danmark
Forældrekøb handler om meget mere end økonomi. For mange forældre vejer det tungere, at de kan sikre deres barn et trygt og roligt hjem under studierne. Som en sidegevinst kan forældrene samtidig hjælpe en anden studerende godt på plads i den nye studieby.
Så man kan sige, at forældrekøb også er en vigtig brik til at skaffe boliger til de mange studerende, der hvert år søger mod byerne, siger Mads Ellegaard.
I home peger man på, at der også kan være en anden fordel ved at købe en større lejlighed.
Forældrene får en større lejlighed, som de måske selv ønsker at overtage en dag, når hus og have er blevet for meget at se til, siger kommunikationschefen i home.
Godt hver sjette solgte ejerlejlighed på landsplan er et forældrekøb, viser homes handelsdata. I Københavns og Frederiksberg kommuner er det cirka hver femte ejerlejlighed, der bliver solgt til forældrekøbere, og i Århus C og 8200 Århus N er det cirka hver anden.
Med venlig hilsen
Michael Dalsager
Journalist, senior kommunikationskonsulent
home a/s
Søren Frichs Vej 36F, 8230 Åbyhøj
Tlf 86 15 43 00 - Mobil 20 43 36 14
Læs mere her
tags: Danmark, 2011, København, internet, Århus, økonomi, Frederiksberg, Realkredit, 2012, kommunikation, studerende, husleje, kaffe,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar