Kong Vinter er endelig kommet til Danmark, og det kan have store konsekvenser for sommerhusejerne. En undersøgelse foretaget af YouGov for Codan Forsikring viser, at næsten hvert ottende sommerhus har fået en skade i løbet af de seneste vintre.
Vinteren viser for første gang tænder i Danmark, og det er derfor oplagt at give sommerhuset en vinterklargøring, så det hårde vejr ikke medfører kedelige overraskelser, når sommerhussæsonen igen står for døren. Men det er langt fra alle, der får lukket for vandet, renset tagrender og tømt rør, varmtvandsbeholder og cisterne. Det viser en undersøgelse fra Codan. Én ud af ti sommerhusejere tager således ingen forholdsregler overhovedet for at undgå skader på sommerhuset. Man kan dog nå langt med nogle få indgreb, forklarer Henrik Bundgaard, skadeschef for hus- og familieforsikring i Codan Forsikring.
?Vi råder sommerhusejere til at tænke på tre hovedområder, når det kommer til vinterskadeforebyggelse: vind, vand og frost. Sørg for, at alle løse genstande udendørs er taget ind, og at taget er set efter for løse tagsten. Tjek at regnvand bliver ledt væk fra huset og ikke løber ned i kælderen, og at tagrender er fri for blade. Og sørg for først at lukke for vandet og herefter åbne hanerne, så rørene bliver tømt og ikke risikerer at sprænge, når frosten sætter ind.?
Omhu giver ro i sjælen
Da mange er væk fra deres sommerhus i lange perioder henover vinteren, er sommerhuset særligt sårbart for vinterskader. Skader, som man ville opdage med det samme derhjemme, bliver måske først opdaget efter flere uger eller måneder i sommerhuset. I nogle tilfælde kan det få store konsekvenser, hvis en skade ikke bliver udbedret med det samme. Et sprængt vandrør kan for eksempel lede til vandskade, fugt, svamp og råd, hvis man ikke får lukket for vandet med det samme.
?Det er jo en rigtig ærgerlig oplevelse, når man tager på årets første tur i sommerhus og bliver mødt af en skade på huset, som måske har vokset sig større, fordi den ikke er blevet udbedret i tide. Så bliver tiden brugt på at udbedre skader i stedet for at slappe af. Sommerhusejere kan gøre sig selv en stor tjeneste ved at tage de rigtige forholdsregler,? understeger Henrik Bundgaard.
Gode råd:
- Det er vigtigt, at taget er helt, og at tagplader og tagpap ikke er løse. Rens tagrender for blade og andet skidt, der kan få tagrenderne til at stoppe til.
- For at undgå frostsprængninger er det vigtigt, at alle rørene er tømt for vand. Husk udendørs vandhaner og haveslanger. Det kan være klogt at tømme cisternen i toilettet og evt. tilsætte kølervæske i toilet, vask og gulvrist.
- Tag havemøbler og andre løse genstande indendørs, da de ellers kan forårsage skader under en storm.
Mus og rotter kan forvolde skader indendørs. Der behøver ikke være mere end en centimeters hul, for at de kan komme ind. Det er derfor en god idé at gennemgå huset for mulige indgange, og få dem lukket/tætnet.
- Hvis man efterlader sommerhuset i længere perioder, kan små skader vokse sig store. Se derfor til dit sommerhus i ny og næ, hvis det er muligt.
Læs mere her
tags: Danmark, vold, storm, øl,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar