onsdag den 28. september 2016

Æblets dag 9 Oktober 2016


De nemmeste frugter i havenÆblets Dag d. 9. oktober

Et æble om dagen holder doktoren fra døren – således frit oversat fra det engelske ordsprog, som menes at stamme fra 1860'erne i Wales og første gang hed: "Eat an apple on going to bed, and you'll keep the doctor from earning his bread".

De nemmeste frugter i haven
Æbler er helt klart førstevalget til frugt i haven, og det er der flere grunde til. Først og fremmest elsker vi den søde/syrlige smag fra friskplukkede æbler, og så kan æblerne anvendes på så mange forskellige måder. Hele efteråret byder på dejlige kager og retter, hvor æbler indgår. Når du planter æbletræer i din have, har du hurtigt et fint resultat, for æbletræer bærer frugt i en meget tidlig alder. Nemt er det også at dyrke æbletræer, for de skal kun gødes om foråret, holdes med vand de første år, hvis det er for tørt, og så varer det flere år, før de unge træer har brug for beskæring.

Æblets Dag d. 9. oktober
Som noget helt nyt, sætter vi fokus på æbler d. 9. oktober. Kom og se de mange forskellige æblesorter vi har i sortimentet, få nyttigt materiale om æbler – også om hvordan du planter og plejer samt et par aktuelle opskrifter. Du vil også få mulighed for at smage på æblesorter, så du derved lettere kan beslutte, hvilke nye æbletræer der skal plantes hjemme i din have.

Dit lokale havecenter har løsningen
I Lyngby Havecenter hjælper vi dig, så du får størst glæde af at plante æbletræer. Træerne er af høj kvalitet og vil allerede til næste sommer bære masser af frugt. Når du får brug for at beskære dit træ, så kan du være sikker på at få vejledning, for dit lokale havecenter har nemlig den faglige ekspertise til rådgivning – også i beskæring.

PS: Vi har søjleæbletræer og dværg æbletræer du kan sætte på en altan, i en krukke.

Følg med Haveglæder og Lyngby Havecenter på Facebook.
Vel mødt!


Læs mere her

tags: Lyngby, Facebook, Wales, sprog, frugt, æble,

onsdag den 21. september 2016

Er det foruroligende at over 90 % af lejekontrakter er ugyldige


Du står og skal leje en bolig ud, og sender en lejekontrakt til din lejer. I stedet for at du får den læst igennem af en professionel, skriver I begge blot under. 2 år efter står du med håret i postkassen, fordi lejekontrakten er udfyldt forkert og din lejer har slæbt dig i huslejenævnet.I det danske lejemarked flyder det over med forkerte udarbejdede lejekontrakter og huslejenævnssager. Det er tid til at erkende at disse to ting hænger sammen. Hver evig eneste gang at en udlejer downloader standard formularen A9 gratis på nettet sker der en fejl i udfyldelsen af et eller flere felter.

Hos lejekontrakt eksperten er vi i den seneste tid blevet overrendt med forespørgsler på gennemgange af lejekontrakter. I 90% af tilfældene har kontrakterne været forkerte. I stedet for at gå til en professionel og få kontrakten læst igennem, føler udlejer sig sikker på at den formular, som Ministeriet for By, bolig og landdistrikter sendte ud sidste år sikrer udlejer godt nok. Dette er dog ikke nok til at sikre udlejers rettigheder, da lejeloven i højere grad tilgodeser lejers rettigheder.

Problemet er at lejeloven er uigennemsigtig og hvis udlejer ikke passer på, så risikerer de at stå med en lejekontrakt, der er ugyldig. En del lejere respekterer ikke den aftale, som de har skrevet under på, da de ved at der altid er hjælp at hente i huslejenævnet.
Hvorfor opfordrer vi ikke til at lejekontrakter udfærdiges korrekt første gange, i stedet for at stole på lejelovens sikkerhedsnet for lejere På den måde er både udlejer og lejer sikret at de fra starten af kan stole på hinanden og den aftale de har indgået.

Direktør hos Lejekontrakt eksperten, Rasmus Brohl
"Jeg ser det som ekstremt foruroligende, at så mange lejere vil gå rettens vej på en aftale de selv har underskrevet. Det en kedelig holdning. Hvor er vores dyder og manér I min optik gør lejeloven ufrivilligt borgere til tyve og det er fuldstædig uacceptabelt!"

Mentaliteten om at snyde sin udlejer, blot for at sikre sig selv, vil vi gøre op med. Udlejers rettigheder skal også indgå i regnskabet. Når lovgiver ikke vil bidrage til at komme dette problem til livs, så må vi gå først i kampen mod dårligt udfærdigede lejekontrakter.


Læs mere her

tags: retten, regnskab, downloade, husleje,

lørdag den 3. september 2016

Mange nye studerende, men historisk få studielejligheder


Ved midnat udløses spændingen for et stort antal håbefulde unge, der får besked på, om de er optaget på en uddannelsesplads. Sidste år gik drømmen i opfyldelse for mere end 65.000. Men for mange er adgangen til en studieplads ikke den eneste udfordring, der skal klares, inden semesteret kan gå i gang. En stor del af de studerende er optaget på en uddannelse i en af landets fire største universitetsbyer. Det betyder stor tilflytning af nye studerende til Odense, Århus, Aalborg og København og skaber øget efterspørgsel efter boliger til studievenlige priser. I øjeblikket er udbuddet af små lejligheder i universitetsbyerne dog på et af de laveste niveauer siden finanskrisen.Efter sommerferien forventes også mere end 60.000 nye studerende at starte på én af landets uddannelsesinstitutioner. En stor del af de nye studerende vil få deres daglige gang på uddannelsessteder i Odense, Århus, Aalborg samt i København. Selvom en del af de nye studerende i forvejen bor i de store byer, betyder studiestart flere tilflyttere og en øget efterspørgsel på lejligheder. For 10 år siden var det årlige antal unge nettotilflyttere mellem 18 og 29 år til de fire største byer knap 15.000. I dag er det knap 25.000.

"Hvert år omkring studiestart står mange studerende uden tag over hovedet. Det er svært at få fat i en lejebolig eller plads på et kollegium, og i sidste ende betyder det, at flere vælger at købe en lejlighed fx som forældrekøb. På den måde sætter de mange unge mennesker, på den ene eller anden måde, deres præg på boligmarkedet i de større byer," siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet, og fortsætter:

"For familier med forældrekøb i tankerne er det de seneste år blevet sværere at finde den helt rigtige bolig. Udbuddet af små ejerlejligheder er på et meget lavt niveau, og alene det seneste år er antallet af studievenlige lejligheder på markedet i de fire største byer faldet med fem pct. Faldet dækker over et faldende udbud i København og i Aalborg, mens der er lidt flere lejligheder til salg i Odense og i Århus. Det ændrer dog ikke ved, at udbuddet i alle fire byer er på de laveste niveauer siden finanskrisen."

I Odense, Aalborg, Århus og København er der lige nu knap 1.200 ejerlejligheder på mindre end 75 kvm til salg. Udbuddet er fordelt med 745 lejligheder i København, 300 i Århus og hhv. 88 og 65 lejligheder i Odense og Aalborg.

Højere priser, men lave renter giver mulighed for billig finansiering

Udover det lavere udbud af små ejerlejligheder er priserne på lejligheder i de største byer også steget de seneste år. De største stigninger har været i hovedstaden, hvor prisen på ejerlejligheder er steget med 63 pct. siden bunden efter finanskrisen. De andre store byer har oplevet en mere afdæmpet prisstigning, hvor Odense med 27 pct. siden bunden har oplevet den laveste prisstigning. Århus og Aalborg ligger med stigninger på hhv. 47 og 39 pct.

"Priserne på ejerlejligheder i byerne er steget de senere år. Der er dog fortsat store forskelle i prisniveauerne imellem de fire største byer. Fx er det stadig langt billigere at finde en studielejlighed i Odense, end det er tilfældet i København," siger Peter Jayaswal, og fortsætter:

"Derudover er der også prisforskelle i forskellige områder i og omkring byerne. Det betyder eksempelvis, at der kan være mange penge at spare på lejligheder i hovedstadens forstadskommuner. Så hvis man kan klare en lidt længere cykeltur til studiet om morgenen, kan søgen efter ejerlejligheder her give et større udvalg og mere plads i budgettet," siger Peter Jayaswal.

Gennemsnitsprisen på en 75 kvm lejlighed i København er 2,4 mio. kr., hvilket er en stigning på knap 230.000 fra sidste år. I Odense, Århus og Aalborg koster tilsvarende lejligheder hhv. 1,2 mio. kr., 2,1 mio. kr. og 1,3 mio. kr. Det er en stigning på 11.000 kr., 76.000 kr., og 121.000 kr.
"På trods af de højere priser på ejerlejligheder giver det danske realkreditsystem gode muligheder for billig finansiering af et forældrekøb. Renteniveauet er lige nu historisk lavt, og fleksibiliteten indenfor realkreditfinansiering gør, at familier kan vælge det lån, der passer bedst til situationen og temperamentet. Aktuelt koster fx et lån med fast rente knap 3.700 kr. efter skat pr. lånt million," siger Peter Jayaswal.

Læs mere her

tags: København, direktør, Århus, finanskrisen, uddannelse, Odense, Realkreditrådet, boligmarkedet, Aalborg, Realkredit, hovedstad, penge, fleksibilitet, studerende, uddannelsesinstitution, sommerferie,