torsdag den 15. oktober 2015
Vi gider ikke røg i hjemmet
Der bliver aldrig røget i 75 pct. af danskernes hjem. For bare fem år siden gjaldt det kun for 59 pct. Selv dem, der ryger, har i stor stil sendt røgen udenfor. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.Lugten og partiklerne bliver hængende, efter cigaretten er skoddet, og røgen har lagt sig. Det er der tilsyneladende stadig flere danskere, som ikke har lyst til i deres eget hjem. 75 pct. svarer i en ny undersøgelse, at der aldrig bliver røget indendørs i deres hjem. Til sammenligning var der kun 59 pct., der havde et røgfrit hjem i 2010.
Der er tale om et tydeligt holdningsskifte blandt danskerne, lyder vurderingen fra Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse:
- Der er markant flere, som beskytter sig mod tobaksrøg, og udviklingen er sket på relativt få år. Det er tydeligt, at det er et område, hvor holdningerne virkelig rykker sig i disse år, og i dag er det mest normalt at gå udenfor for at ryge. Danskerne vil gerne leve røgfrit, siger Niels Them Kjær.
Flere går udenfor og ryger
Ikke så overraskende er der blandt rygerne flere, der tillader rygning i deres eget hjem, men holdningsskiftet i denne gruppe er mindst lige så stort, som hos danskerne generelt. Mens det i 2010 var 33 pct. af rygerne, der havde et røgfrit hjem, er det i 2015 47 pct.
Er rygerne på besøg hos andre, hvor der ikke bliver røget, går 95 pct. enten udenfor og ryger eller undlader helt at ryge.
Unge og børnefamilier fører an
Den røgfri tendens er tydeligst i de unge generationer. Blandt de 20-39-årige er det 84 pct., der har et hjem, hvor der ikke bliver røget. Blandt dem, som er 50 år eller derover, er det mellem 66 og 71 pct.
- Unge er typisk lidt hurtigere til at tage nye tendenser til sig, og deres adfærd giver et billede af, hvilken vej udviklingen går. Det er også glædeligt, at børnefamilier går foran og beskytter de unge generationer mod tobaksrøg, siger Niels Them Kjær.
Blandt dem, der har hjemmeboende børn under 18 år, har 89 pct. et røgfrit hjem.
'Danskeres udsættelse for tobaksrøg' er blevet til i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Lidt over 5.000 danskere over 15 år har svaret på spørgsmål om deres udsættelse for tobaksrøg samt deres holdninger til rygning.
Tal fra undersøgelsen
75 pct. af danskerne har et røgfrit hjem.
47 pct. af rygerne og 40 pct. af dem, der ryger dagligt, har et røgfrit hjem.
Fra 2010 til 2015 er andelen, der har et røgfrit hjem, steget fra 59 pct. til 75 pct. Blandt dem, der ryger, er der sket en stigning fra 33 pct. til 47 pct., og blandt dem, der ryger dagligt, er tallet steget fra 24 til 40 pct.
89 pct. af dem, der har hjemmeboende børn under 18 år, har et røgfrit hjem.
84 pct. af de 20-39-årige har et røgfrit hjem. Blandt de 50-årige eller derover, er det 66-71 pct.
95 pct. af rygerne går enten udendørs og ryger (62 pct.) eller undlader at ryge (33 pct.), når de er på besøg i et hjem, hvor der ikke bliver røget indendørs.
Blandt dem med bil har 90 pct. en røgfri bil.
Kilde: Danskernes udsættelse for tobaksrøg. Undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.
Læs mere her
tags: 2010, retten, Sundhedsstyrelsen, Gallup, tobak, Hjerteforening, Kræftens Bekæmpelse,
Dug på ruden er et sundhedstegn
På denne årstid kan du opleve, at der er dug på ydersiden af ruderne, når du slår gardinerne til side om morgenen, og det er et tegn på, at dine vinduer er i orden.Nye vinduer holder varmen inde og kulden ude
Nyere vinduer er gode til at holde på varmen, og det betyder, at temperaturen på ydersiden af ruden holdes nede. I morgentimerne, hvor luften begynder at blive varmere, kan der derfor opstå en periode, hvor rudens udvendige overfladetemperatur er lavere end lufttemperaturen, og så dannes der dug.
- Vi får jævnligt henvendelser fra personer, der netop har skiftet husets vinduer. De har ikke tidligere oplevet dug på ydersiden af ruden, og er derfor bekymrede for, om alting nu er, som det skal være, siger direktør for Jydsk Vindueskompagni, Arne Andersen og tilføjer
- Heldigvis kan vi berolige dem og sige, at det er lige præcis, som det skal være. Dug på ydersiden viser nemlig, at vinduerne er gode til at holde varmen inde og kulden ude.
"Problemet" med udvendig dug opleves ikke ved vinduer af ældre dato, fordi der her slipper en del varme ud gennem ruden, som er med til at opvarme den udvendige side, der derved holdes dugfri.
Udluftning kan hindre dug på indersiden
Sidder duggen derimod på indersiden af ruden, skyldes det typisk, at luftfugtigheden i din bolig er for høj. Når den varme luft i rummet, rammer den kolde rude, dannes der nemlig dug eller kondens på indersiden af ruden.
- Hvis der er høj luftfugtighed i din bolig, bør du reagere på det og lufte mere ud. Høj luftfugtighed er nemlig hverken sundt for boligen eller dig selv, for det skaber gode vækstbetingelser for både svamp, råd og husstøvmider, forklarer Arne Andersen fra Jydsk Vindueskompagni og uddyber
- Problemet med dug på indersiden af ruden kan afhjælpes ved at skifte til nye vinduer med såkaldt varm kant. Uanset vinduet er det dog vigtigt at sikre et godt indeklima ved hjælp af regelmæssig udluftning.
Læs mere her
tags: direktør, husstøvmide,
tirsdag den 6. oktober 2015
Nu kan du få nye vinduer med håndværkerfradrag
Der er godt nyt til danskere, der overvejer at skifte husets vinduer, for med genindførslen af håndværkerfradraget kan der igen opnås fradrag for håndværkernes arbejdsløn.Håndværkerfradraget er genindført
Håndværkerfradraget, eller BoligJob-ordningen som den også kaldes, gælder for hele 2015 med de samme regler, som du allerede kender fra 2014. Du kan allerede nu indberette via SKAT, hvorefter det kommer med på årsopgørelsen for 2015, der offentliggøres i marts måned 2016.
Dit fradrag vil være op til 15.000 kroner årligt inklusive moms, så hvis du skal have skiftet vinduer og får håndværkere til at gøre arbejdet, har du mulighed for at få fradrag for håndværkernes arbejdsløn.
- Genindførslen af håndværkerfradraget er en glædelig nyhed, for vi anbefaler netop, at man allierer sig med en erfaren håndværker, når vinduerne skal skiftes, siger direktør Arne Andersen for Jydsk Vindueskompagni, og fortsætter
- Der er meget at være opmærksom på i forbindelse med vinduesmontage, så vi har etableret et samarbejde med cirka 30 håndværkere fordelt over hele landet, som netop har stor erfaring med opmåling og montering af vinduer. På den måde kan vi henvise vores kunder til håndværkere med stor ekspertise indenfor præcis dette område.
Fokus på klimaforbedringer i 2016 og 2017
Der er varslet ændringer i ordningen i 2016 og 2017, men umiddelbart er der intet, der tyder på, at det går udover dig, der vil skifte vinduer. Der er der nemlig lagt op til, at BoligJob-ordningen skal have en grønnere profil, så der fortsat kan opnås fradrag for klimaforbedringer på din bolig. Det vil sige, at du med fordel kan skifte til nye vinduer, der vil reducere din boligs energiforbrug.
Arne Andersen fra Jydsk Vindueskompagni har tre gode råd til dig, der er på udkig efter nye vinduer.
Overvej tidshorisonten
De første 5-7 år vil du være lige begejstret for dine vinduer, uanset hvilket materiale de er produceret i, så overvej hvor langt du ønsker at se frem og vær bevidst om, at prisforskellen på for eksempel træ og træ/alu udlignes over årene.
Overvej mængden af vedligehold
Såvel plast som træ/alu er stort set vedligeholdelsesfri. De kræver ikke meget mere end aftørring med en fugtig klud. Trævinduer skal derimod males cirka hver femte år, så overvej om du har tid og lyst til det eller alternativt om du har midlerne til at benytte dig af professionel hjælp løbende.
Overvej stilen
Vinduer udgør typisk cirka halvdelen af facaden på et hus, så det er vigtigt, at de matcher husets arkitektoniske stil. Det vil skabe et harmonisk udtryk og gøre huset lettere at sælge, når den tid kommer.
Læs mere her
tags: direktør, energiforbrug, Håndværker, 2016, energi, moms, SKAT, 2014,
Abonner på:
Opslag (Atom)