lørdag den 19. oktober 2013

Anbefaling: Alle husejere bør teste boligen for kræftfremkaldende radon nu

300 danskere dør hvert år af den kræftfremkaldende radongas. Statens Institut for Strålebeskyttelse anbefaler, at alle husejere tester boligen for radon i fyringssæsonen.

Statens Institut for Strålebeskyttelse anbefaler, at det er i fyringssæsonen fra 1. oktober til 30. april vi måler radon i boligerne. Instituttets opfordring i deres officielle rapport fra 2009 Anbefalinger om radon i boliger i de nordiske lande gælder stadig: Alle husejere bør opfordres til at få målt radonniveauet i deres hjem . Prisen og arbejdsindsatsen for måling er minimal, så der er ingen undskyldninger for ikke at få det gjort.

Radon den usynlige fare fra undergrunden
Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon trænger ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen.

Radon menes desværre at være årsag til ca. 300 dødsfald om året ifølge Institut for Strålebeskyttelse. Den giftige gas kommer ind i kroppen via luftvejene, hvorefter det kommer ned i lungerne og kan bestråle dem. Det kan i værste fald medføre lungekræft.

Hvem bør teste for radon
Der er varierende forekomst af radon i Danmarks undergrund. På Bornholm er forekomsten fx meget høj, hvor der i andre dele af landet kan være mindre radon. Man skal dog ikke føle sig sikker, selvom man bor i et typisk lav-forekomst-område.

Mange boliger fra de sikre områder, har testresultater, der viser en radonforekomst betydeligt over grænseværdien. Et eksempel er en nylig undersøgelse i lavrisiko-kommunen Brønshøj, hvor 60 % af de målte huse havde mere radon end den anbefalede grænseværdi , siger Allan Rabe fra firmaet Nordisk Radon Måling, førende leverandør af gør-det-selv radontest til boligen.

På RadonFri.dk kan du bestille radonmålingsbokse: Du følger blot den simple beskrivelse for at foretage målingen og sender derefter boksen(e) til analyse hos laboratorium i medfølgende svarkuvert. Herefter modtager du testsvaret per post.

Fakta: Anbefaling fra Sundhedsstyrelsen og Institut for Strålebeskyttelse
Måling af radon bør ske over mindst 2 måneder i fyringssæsonen, specielt hvis en måling skal danne udgangspunkt for at vurdere behovet for forbedring af boligen. Der bør måles i to opholdsrum, som benyttes flere timer dagligt. Boliger med flere etager bør måles på hver etage.

Hvad er radon (fra www.RadonFri.dk)
Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon er i stand til at trænge ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen. Radon kan hverken ses, føles, smages eller høres. Den eneste måde man med sikkerhed kan fastslå, om der er for høje koncentrationer af radon i indeluften, er ved lave radonmålinger. Radonmålingsudstyr er nemt og billigt for private at købe og let at bruge.

Radon kan udbedres
Hvis du er blandt de uheldige, der konstaterer et radonniveau over grænseværdien i din bolig, bør du sørge for at sikre dit hus. Hent den gratis publikation "Radon og enfamiliehuse" fra Erhvervs- og byggestyrelsen på www.RadonFri.dk og få gode råd til at håndtere radon i din bolig.


Læs mere her

tags: Danmark, 2009, radio, Bornholm, jorden, Brønshøj, Sundhedsstyrelsen, publikation, Fakta,

tirsdag den 15. oktober 2013

Gratis vejledning til efterårets gør-det-selv projekter

Det er blevet tid til at fokusere på de indvendige gør-det-selv projekter i boligen. Trænger ydervæggene til ekstra isolering eller skal vinduerne gøres klar til endnu en kold vinter, er der god hjælp at hente i den nye udgave af det elektroniske magasin Gør-det-selv Guiden fra XL-BYG.

Få en lunere bolig og spar samtidig på varmeregningen
I den nyeste udgave af magasinet sættes fokus på at skabe et bedre indeklima i boligen. Læs for eksempel om hvordan varmeudsivning let kan stoppes ved, at ydervæggene isoleres indvendig med mineraluld og gipsplader. Eller få hjælp til at gennemgå døre og vinduer for at sikre, at de er tætte og holder på varmen i den kolde tid. Begge tiltag giver ikke blot en lunere bolig, de hjælper også til at holde varmeregningen i ro.

Godt lydmiljø med akustikplader
Miljøet i boligen kan også forbedres på anden vis. Ved opsætning af akustikplader på lofterne i de rum, hvor der er mest støj, dæmpes lydniveauet betragteligt. - Vi ser ofte, at akustikplader benyttes i åbne kontorlandskaber, produktionslokaler eller andre steder, hvor der er en del støj, fortæller marketingchef Alice Monberg fra XL-BYG. Hun peger på, at loftpladerne i høj grad også egner sig til brug i moderne boliger, hvor der i dag anvendes mange hårde materialer som glas, stål og beton, og hvor der ofte er højt til loftet. - Akustikplader sikrer ikke bare, at lydmiljøet forbliver behageligt, selvom boligen er moderne indrettet, de giver også et råt og rustik touch til boligens udtryk, uddyber marketingschefen.

Udover at være lydabsorberende, er loftpladerne også nemme at montere, hvilket demonstreres i en grundig trin-for trin-vejledning i Gør-det-selv Guiden.

Gode råd er gratis
Gør-det-selv Guiden fra XL-BYG er Danmarks største gratismagasin for gør-det-selv folket. Magasinet guider danskerne sikkert gennem deres projekter i og omkring hjemmet med grundige trin-for-trin film, billeder og beskrivelser.
Guiden kan hentes på www.xl-byg.dk/goer-det-selv. Det er også muligt at tegne et gratis abonnement på magasinet, så man automatisk modtager besked, hver gang det udkommer.

For yderligere oplysninger kontakt Alice Monberg, marketingchef i XL-BYG, på tlf. 2083 0013.

Billeder
Gør det selv-håndværkeren opsætter akustikplader
XL-BYG Gør-det-selv Guiden oktober 2013

Læs mere her

tags: Danmark, 2013, miljø, XL-BYG,

tirsdag den 8. oktober 2013

Flere ejerboliger til salg

Antallet af ejerboliger til salg er steget for alle boligtyper det seneste år. Samtidig er udbudspriserne på huse og ejerlejligheder gået i hver sin retning. Huse sættes til salg for 20.000 kr. mindre end sidste år. Ejerlejligheder koster næsten 100.000 kr. mere.

Der står på landsplan 63.700 ejerboliger til salg i september 2013. Antallet er øget for alle boligtyper det seneste år. Der står 586 flere parcel- og rækkehuse, 304 flere ejerlejligheder og 1.124 flere fritidshuse til salg sammenlignet med sidste år. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for september 2013.

Udbuddet af ejerboliger er øget for samtlige boligtyper det seneste år. På husmarkedet er stigningen primært sket vest for Storebælt, mens der står mindre til salg mod øst. På ejerlejlighedsmarkedet er det primært København, suppleret af mindre stigninger i Århus og Aalborg, der har trukket udbuddet op. I København har udbuddet af ejerlejligheder været stigende det meste af 2013, efter at det nåede et hidtidigt bundniveau i januar i år. Og i september var der knap 24 pct. flere ejerlejligheder til salg end året før, siger Ane Arnth Jensen.

Lidt kortere udbudstider
Parcel- og rækkehuse har i gennemsnit stået til salg i 10 måneder, hvilket er ½ måned kortere end for et år siden. Ejerlejligheder har stået til salg i 7 måneder. Det svarer til, at der er skåret knap en måned af udbudstiden på ejerlejligheder det seneste år.

Huse og lejligheder får ikke længere lov at stå til salg lige så længe som tidligere. Samtidig indikerer handelsaktiviteten i første halvår af 2013, at der vil blive handlet lidt flere ejerboliger i 2013 end sidste år. Det er særligt i København, at handelsaktiviteten har udviklet sig positivt, og det er også her, at udbudstiderne er faldet mest det seneste år, siger Ane Arnth Jensen.

Udbudspriserne på huse og ejerlejligheder går hver sin vej
Udbudspriserne på parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder er gået i hver sin retning det seneste år. Et hus på 140 kvm. sættes i gennemsnit til salg for 20.000 kr. mindre end sidste år. En ejerlejlighed på 85 kvm. koster omvendt næsten 100.000 kr. mere. Udbudsprisen på sommerhuse har lige som priserne på helårshuse været faldende det seneste år. Således står et fritidshus på 80 kvm. i gennemsnit til salg for 100.000 kr. mindre end for et år siden.

Både huse og fritidshuse står i dag til salg til lavere priser end for et år siden. Til gengæld er udbudsprisen på ejerlejligheder hævet. Udviklingen betyder, at de familier, der bor i en ejerlejlighed og går med planer om at flytte i hus, står bedre end for et år siden. Det kunne fx være den nystartede børnefamilie, der har brug for lidt mere plads, uddyber Ane Arnth Jensen.

Læs mere her

tags: København, Århus, 2013, Realkreditrådet, Aalborg, Realkredit, Storebælt,

tirsdag den 1. oktober 2013

Texas præsenterer multimaskine til renholdelse

Udviklingsafdelingen hos Texas i Odense har udviklet Combi 800, som er en alsidig og kraftfuld multimaskine, der giver mulighed for at få en fejemaskine, sneskraber og sneslynge i én og samme maskine.

Med Combi 800 tilbyder Texas en fornuftig økonomisk løsning til den private og den professionelle bruger, som ønsker en multifunktionel maskine. Combi 800 er udviklet med en kvik-kobling, som gør det muligt at af- og tilkoble redskaberne på mindre end 10 sekunder og helt uden brug af værktøj, herved opnås høj fleksibilitet i brugen af maskinen. Texas tilbyder tre redskaber til Combi 800 en 80 cm fejekost, sneskraber og en sneslynge. Sidstnævnte er, med en arbejdsbredde på 61 cm og et stærkt to-trins centrifugesystem, ideel til rydning af store mængder sne. Der arbejdes i øjeblikket på 3-4 nye redskaber til Combi 800 indenfor græs, jord og renholdelse, som forventes lanceret i 2014.

Specielle brugerfordele
Maskiner med motorbetegnelsen TGE er udstyret med 230V el-start: Det har været vigtigt for os at udvikle en model med el-start, som gør det muligt at starte motoren med en ledning fra stikkontakten og et tryk på startknappen. På den måde undgår man problemer med manuel start på en kold vintermorgen , udtaler Lasse Nilsson, salgschef hos Texas. Af yderligere fordele kan nævnes, at motor og aksel er placeret lige over hjulcenter, hvilket giver den bedste balance i maskinen, samt at vital gearkomponent er produceret af en førende komponentleverandør i Danmark, hvilket sikrer lang levetid og driftsikkerhed. Maskinen har 4 gear frem og 1 bak, som gør det muligt at arbejde optimalt med alle slags redskaber, da de oftest kræver hver deres arbejdstempo.

Ekstra til Combi 800
Til Combi 800 kan der tilkøbes snekæder, opsamlerkasse og en smart genopladelig LED-lygte, som også passer til andre Texas fejemaskiner. Lygten er i høj kvalitet med en lyskapacitet på 250 lumen, som giver en god arbejdsbelysning ved arbejde i tusmørke eller mørke. Det er et uundværligt tilbehør ved snerydning en tidlig morgen uden gadebelysning.

Texas tilbyder 3 års garanti på Combi 800, og uanset hvor maskinen er købt, sidder serviceafdelingen i Odense klar til at yde professionel rådgivning og service. Find flere informationer på www.texas.dk


Texas er en dansk virksomhed med mere end 50 års erfaring i havebranchen. Alle Texas produkter har særligt fokus på driftsikkerhed, brugervenlighed og design, hvor størstedelen af sortimentet er udviklet i Danmark. Virksomheden garanterer en professionel rådgivning og service med mere end 40.000 reservedele på lager og udførlige brugsanvisninger tilgængelig online på www.texas.dk. Udover et landsdækkende forhandlernetværk i Danmark, eksporterer Texas til mere end 30 lande.

Læs mere her

tags: Danmark, Texas, økonomi, Odense, virksomhed, fleksibilitet, 2014, værktøj,